De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  FINANCIALS EN TECH GEVRAAGD; AKZO, CORUS EN OCÉ VERLIEZEN
Verdeeld slot op Damrak
   
 

AMSTERDAM - De handel op de Amsterdamse effectenbeurs was gisteren zoals het weer buiten: wisselvallig. Terwijl op het Damrak een waterig zonnetje door de wolken probeerde te breken, werden op de beurs matige omzetten neergezet. Door hogere financiële en technologiewaarden kon de AEX-index een kleine winst laten aantekenen. Staalgigant Corus drukte de Midkap echter licht in de min, waardoor de Amsterdamse beurs een verdeeld slot kende.

De AEX-index sloot met een winst van 2,22 punten (oftewel 0,4%) op 511,28. De Midkap eindigde 0,43 punt (0,1%) lager 517,71.

De 'financials' herstelden gisteren nadat ze maandag onder druk hadden gestaan vanwege de dreigende ondergang van de Duitse mediaconcern Kirch. Zowel ING (+1,7% op €29,40), ABN Amro (+1,3% op €21,70) als Aegon (+1,3% op €27,54) steeg in koers. Fortis moest echter 1 eurocent laten liggen op €25,35.

Tijdens de handel kondigde ING aan zijn internetbank ING Direct snel te willen laten groeien in de Verenigde Staten. Eind dit jaar moet ING Direct er zeker $10 miljard beheren.

Naast de financiële waarden deden ook de technologiefondsen het goed op het Damrak. Vooral KPNQwest (+5,1% op €3,52), ASML (+2,0% op €26,11) en CMG (+1,8% op €4,05) lagen er goed bij. Getronics, dat vandaag zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering houdt, moest 1,7% inleveren op €3,48.

Philips (+1,0% op €32,03) liet gisteren weten het scheermachinebedrijf Payer Elektroprodukte te verkopen aan het Maleisische Hui Holdings. Payer telt 600 medewerkers in Hongarije en Oostenrijk. Onbekend is hoeveel de Maleisiërs voor de Philips-dochter neertellen.

Akzo Nobel liet 2,4% liggen op €50,65. Op de beurs deden verhalen de ronde dat het chemie- en farmacieconcern binnenkort een euro-obligatie gaat uitschrijven. "Maar waarom dat het aandeel naar beneden moet trekken, is me niet helemaal duidelijk", zei handelaar André Sirks (Effectenbank Stroeve). Akzo trok ook DSM mee omlaag. Het Limburgse concern zakte 0,4% naar €46,40.

De leiding van Reed Elsevier liet tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Londen weten de winstverwachting voor dit jaar te handhaven. Het Brits-Nederlandse uitgeverijconcern gaat uit van een dubbelcijferige groei van de winst per aandeel tegen constante valutakoersen. Het aandeel Elsevier sloot 0,9% in de plus op €15,05.

Het belang van de Koninklijke/Shell Groep in het Britse Enterprise Oil is gisteren gestegen van 12,6% naar 13,5%. De 'Olies' verloren 0,3% op €60,15.

Corus (-2,9% op €1,36) en Océ (-2,9% op €13,26) trokken de Midkap omlaag. Een opvallende stijger in deze index was KLM, dat 2,3% won op €16,87.

VendexKBB zag de winst in het gebroken boekjaar 2001/2002 met 92% dalen naar €13 miljoen. Dit wordt met name veroorzaakt door het boekverlies op de verkoop van de Amerikaanse speelgoedketen FAO Schwarz en een buitengewone last voor het aanvullen van de pensioenkas. Beleggers lieten zich dan ook niet van de wijs brengen, en zetten het aandeel VendexKBB 2,1% hoger op €14,85.

Collega-Midkapper Draka sloot onveranderd op €44,10. De kabelproducent meldde een converteerbare achtergestelde obligatie te hebben uitgegeven van €143,75 miljoen. De optie om de obligatie uit te breiden, is volledig benut. Met de obligatie wil Draka kortlopende schulden omzetten in langlopende schulden.

Landis (-3,0% op €0,65) stelde de publicatie van de resultaten over 2001 wederom uit. Volgens het Utrechtse bedrijf zijn de onderhandelingen over het afstoten van de distributieactiviteiten nog gaande. Omdat deze verkoop een belangrijk onderdeel vormt van de aangepaste strategie en ook van invloed is op de jaarcijfers, heeft Landis besloten later met de cijfers te komen.

In de financiële wereld, waar Landis toch al een haat-liefdeverhouding mee heeft, worden vraagtekens geplaatst bij deze uitleg. "Het snijdt geen hout", meent een financiële analist. "Landis geeft zelf aan dat het onzeker is of de distributieactiviteiten op de korte termijn worden verkocht. Daarom kunnen ze best met voorlopige cijfers komen, die ze toch al op de plank moeten hebben liggen."

Vlak voor het sluiten van de beurs berichtte Van Heek-Tweka (+23,0% op €1,66) in de eerste helft van het gebroken boekjaar 2001/2002 een verlies van €1,1 miljoen te hebben geleden.

De textielfabrikant denkt het gehele boekjaar met een 'beperkt verlies' te kunnen afsluiten.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.