De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Politie pakt Marokkaanse
reljongeren aan met cd-rom

   
 

door Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries AMSTERDAM - Politieagenten in Amsterdam, Den Haag en Utrecht krijgen momenteel door middel van een speciaal ontwikkelde cd-rom les hoe ze moeten optreden in lastige situaties met Marokkaanse probleemjongeren.

Op de cd-rom worden interactieve films getoond met vijf herkenbare precaire situaties. De agenten moeten kiezen vooor een oplossing om de gemoederen tot bedaren te brengen. Bij een foute keuze, wordt direct getoond hoe de situatie uit de hand kan lopen.

Het bijzondere project is een uitvloeisel van de interregionale samenwerking tussen de politiekorpsen Amsterdam-Amstelland, Hollands Midden en Utrecht.

Het interactieve programma is ontwikkeld door Talent Ontwikkeling Politie Interculturele Communicatie (TOPIC), dat zich bezighoudt met de omgang tussen politie en allochtone probleemjeugd.

Buurtvaders

Het doel van dit specifieke cd-rom project is om in de drie politieregio's verschillende modellen van probleemaanpak uit te proberen en onderling uit te wisselen. Een initiatief als het buurtvaderproject zoals dat onder de Marokkaanse bevolking in Amsterdam-West loopt, blijkt ook in Gouda en Utrecht zeer effectief te zijn. Zo hoopt men van elkaar te leren en ideeën die aanslaan om de jongeren in toom te houden te kunnen kopiëren.

De problematiek rondom de Marokkaanse jeugd vraagt om een specifieke aanpak en eist van de Nederlandse politiemensen een andere werkwijze dan ze gewend zijn. Politieagenten moeten dan ook continu bijgeschoold worden en er werd gezocht naar een methode om dat minder vrijblijvend te doen.

Situaties

Drie jaar lang is er daarom gewerkt aan de serie cd-rom's, waarop vijf voor iedere politieman herkenbare situaties worden uitgebeeld. Daarbinnen kan dan gekozen worden voor verschillende soorten van aanpak met dus ook verschillende gevolgen.

Zo wordt duidelijk gemaakt hoe de politieman, die met een bepaalde situatie geconfronteerd wordt, kan optreden om uiteindelijk het door hem gewenste resultaat te behalen. Maar ook krijgt hij te zien welke soms rampzalige gevolgen een verkeerde beslissing en keuze kan veroorzaken.

Het project werd wetenschappelijk begeleid door de Nederlandse Politie Academie en het Expertisecentrum Politie & Allochtonen van de regiopolitie Utrecht. De cd-rom is in politiekringen goed ontvangen en het is dan ook waarschijnlijk dat het project landelijk gevolg zal gaan krijgen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.