De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  CID-informant nu
van aanslag op
regering verdacht

Van een onzer verslaggevers

   
 

HAARLEM - Een arrestatieteam heeft eerder deze week de Haarlemmer Paul K., voormalig informant van de Criminele Inlichtingendienst (CID) Kennemerland, opgepakt. Volgens zijn advocaat C. Korvinus verdenkt justitie K. ervan een aanslag tegen de regering of het parlement te hebben beraamd.

K. speelde een belangrijke rol bij de door de IRT-affaire in opspraak gekomen opsporingsmethode om drugs door te laten. Op deze wijze konden informanten van de politie in criminele organisaties groeien. K. voerde onder meer onder toezicht van de CID Kennemerland drugs in voor de vermeende Rotterdamse drugsbaron Cock S.

Runners

Na het onderzoek van de commissie-Van Traa in 1995 verbraken politie en justitie de banden met K. plotsklaps. Van een afgesproken geleidelijke afbouw kwam niets, omdat de vaste runners van K. bij de politie in Haarlem naar huis waren gestuurd.

K. kwam vervolgens in de problemen omdat criminelen hem verantwoordelijk hielden voor het onderscheppen van drugstransporten door de politie en douane. De voormalig burgerinfiltrant is verschillende keren bedreigd.

Twee jaar geleden startte K. een procedure tegen de overheid. Hij wilde dat de staat de kosten van beveiliging van zijn huis betaalde. K. heeft de afgelopen jaren enkele tonnen uitgegeven om zijn woning te voorzien van camera's en hekwerken. Justitie heeft dit afgewezen.

Volgens Korvinus is K. zeer verward en is hij sinds enkele maanden onder behandeling van een psychiater. "Hij is volstrekt doorgedraaid door wat hij heeft meegemaakt en wat hij in opdracht van de politie heeft gedaan", stelt de raadsman. Volgens hem heeft K. maandagavond geprobeerd zichzelf van het leven te beroven.

De beschuldiging dat K. geweld zou hebben gepland tegen de regering of het parlement is volgens Korvinus 'absurd'. "Ze zijn met een arrestatieteam binnengevallen en hebben zijn huis doorzocht op wapens. En dat omdat hij mogelijk door de telefoon tegen een agent heeft gezegd dat hij iets zou gaan doen." Paul K. wordt vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.