De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Verdachten Putten
stonden onder druk
familie, niet politie

   
 

door Fred Soeteman LEEUWARDEN - Als er ooit druk is uitgeoefend op de Puttense zwagers Wilco Viets (31) en Herman du Bois (41), dan kwam die van hun eigen familie, om hun bekentenissen in te trekken. Herman du Bois' echtgenote Anja had daarvan de regie, aldus gisteren de Leeuwarder procureur-generaal mr. J.L. van der Neut.

De aanklager is in de revisieprocedure over de verkrachting en dood van stewardess Christel Ambrosius (23), die door de Hoge Raad was bevolen, tot de conclusie gekomen dat het gerechtshof in Arnhem de mannen in 1995 volkomen terecht tot tien jaar heeft veroordeeld.

Kritiekloos

"Het is frustrerend dat je niet wordt geloofd", reageerde de jarige Viets.

"Van een dwaling, laat staan de gerechtelijke dwaling van de eeuw, is absoluut geen sprake geweest. Het recht moet nu definitief zijn loop hebben", zei mr. Van der Neut bij zijn eis om de Arnhemse uitspraak in stand te laten.

De procureur-generaal meende dat het geloof dat de heren onschuldig zijn, "een wijdverbreide vorm van goedgelovigheid", zo intens wordt beleden dat het voor velen aanstekelijk heeft gewerkt. "Het heeft me verbaasd hoe volstrekt kritiekloos beweringen van Du Bois voor zoete koek worden geslikt."

"Geloven doet men echter maar in de kerk", bezwoer Van der Neut het hof van Friesland. "Hier moeten de nuchtere feiten spreken. Die stelling moet ook aanspreken in Putten en omstreken."

Wat hem betreft omvatten die feiten onder meer tal van verklaringen van de veroordeelden/verdachten plus ooggetuigen schoonvader Gerrit S. én diens ex-kostganger Willem B., die saillante overeenkomsten bevatten, én een schaamhaar die op Christels lichaam is aangetroffen en die dezelfde dna-kenmerken heeft als celmateriaal van Wilco Viets.

Serieus

Zelfs Willem B., die in februari onder ede nog verklaarde dat zijn uitlatingen tegenover voorgaande rechterlijke instanties allemaal fantasie waren geweest, maar ook dáárvan weer is teruggekomen, moet serieus worden genomen.

Dat hij ook in Leeuwarden nog is neergezet als "halve idioot die maar een slag in de rondte bazelt" en dat hij in oude rapportages naar aanleiding van zedenmisdrijven is omschreven als "een randdebiel die je de moord op Bonifacius (Dokkum, in het jaar 754) zou kunnen laten bekennen", aldus de magistraat met oog voor couleur locale, neemt niet weg dat hij waarnemingen kan doen van verkrachting en levensberoving en daarover kan verklaren.

Nu verder in justitiële ogen inmiddels aannemelijk is geworden dat de 'spermadruppel' op Christels dijbeen in werkelijkheid voor een groot deel uit vaginaal materiaal moet hebben bestaan, dat veel langer viscositeit behoudt dan sperma alleen, kan de theorie over de 'versleping' van die lichaamsstoffen weer in volle omvang gelden. Op grond van diverse expertises stelde mr. Van der Neut nu zelfs: "Versleping is de gewoonste zaak van de wereld", terwijl juist de betwisting daarvan tot de huidige herzieningszaak rond 'Putten' heeft geleid.

Van der Neut houdt het erop dat Christel, een seksueel actief meisje, voorafgaand aan de fatale 9e januari 1994, intiem is geweest met een of meer andere mannen, zoals de thans in Portugal nog gezochte Philip L., die dan donor moet zijn geweest van de zaadsporen op haar lichaam, van een haar die is aangetroffen en van een bloedvlekje in haar broek.

Het onderzoek heeft geen enkele aanwijzing opgeleverd dat tijdens de politieverhoren ongeoorloofde druk is uitgeoefend. Die druk kwam juist van de andere kant. Ter illustratie haalde mr. Van der Neut een verklaring aan van Herman du Bois, die te horen kreeg dat hij telefonisch contact met eega Anja mocht hebben: "Ik stel hier geen prijs op. Ik ben bang dat wanneer ik haar weer zou spreken, ik mijn verklaring weer zal intrekken."

Vandaag is het de beurt aan advocaat dr. mr. G.G.J. Knoops. De zwagers zeiden dat ze ervan overtuigd zijn dat hij het betoog van de aanklager onderuit weet te halen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.