AMSTERDAM - Een soeptraditie van járen is door de Keuringsdienst van Waren de nek omgedraaid bij scholengemeenschap Comenius in Leeuwarden. De conciërge en de kantinejuf maakten er soep met ballen voor de 45 leraren, die met smaak werd opgelepeld in de pauzes.
Daar is een einde aan gemaakt door de Keuringsdienst, die de 'conciërgesoep' maar onhygiënisch vond. Er mag niet langer soep worden gemaakt omdat de soeppan stond te pruttelen zonder dat er iemand bij was. Ook ontbrak een thermometer om te controleren of de soep te lauw werd en de koelkast in moest.
Schooldirecteur Simon Wiersma vindt dat de keuringsdienst spijkers op laag water zoekt.
Wiersma hekelt de betutteling: ,,Er is al die jaren nog nooit iemand ziek geworden van die soep", zegt hij. ,,Ik snap dat de school alle hygiëneregels moet opvolgen voor de leerlingen, maar de soep was voor ons. We hadden heerlijke ballensoep en soms snert en bruinebonensoep."
De keuringsdienst sloot de keuken na twee controles, omdat het keukentje niet voldeed aan het voedselveiligheidsplan. ,,Om aan al die voorschriften te voldoen, moeten we een professionele horecakeuken voor 15.000 euro bouwen. Te zot voor woorden", aldus de directeur. ,,We dachten dat de soep niet zo heet werd gegeten, maar de Keuringsdienst houdt voet bij stuk."
De ballensoep is nu vervangen door zakjes instantsoep en heet water. ,,Da's toch zonde. We hadden vroeger ook saucijzenbroodjes voor de leerlingen, dat is ook al verboden."
De keuringsdienst weigert een uitzondering te maken. ,,Iedereen die voedsel bereidt voor derden moet zich aan de wettelijke eisen houden", aldus Bert Hendriks, landelijk woordvoerder van alle Keuringsdienst van Waren. ,,Anders is het einde verhaal."
Dat de schoolkeuken vergelijkbaar was met keukens in willekeurige gezinshuishoudens vindt Hendriks ,,een kulargument''. De Keuringsdienst zegt niets te willen gedogen en te controleren naar ,,de letter van de wet''.
,,We hebben geen bacteriën aangetroffen, de keuken was ook niet vies, maar er was geen voedselveiligheidsplan. Die tent kan nog zo brandschoon zijn en hygiënisch verantwoord, maar ze moeten voldoen aan de horeca-eisen. Juridisch gezien is het een horecazaak. Dus handhaven we de wet."