BOXMEER - Word géén lid van FNV-Bondgenoten, schreeuwt een werkgever in de camera tijdens een tv-spotje van FNV Bondgenoten. De grootste vakbond van ons land probeert sinds begin deze week via televisie- en radiospotjes met prikkelende, ironische teksten nieuwe leden te werven.
|
Pensioenklokkenluider Jacques Groenewegen is woedend op FNV Bondgenoten. "U begrijpt dat ik de volgende 25 jaar bij de FNV niet vol zal maken."
|
FNV Bondgenotenlid Jacques Groenewegen kan zich wel in de bovengenoemde slogan vinden, maar dan op een geheel andere manier dan wordt bedoeld. Hij is op de kop af 25 jaar vakbondslid, maar wordt al jarenlang door zijn bond tegengewerkt dan wel genegeerd. "Ze zouden de belangen van hun leden eens beter moeten behartigen. En dat noemt zich vakbond. Commerciële handel om jonge leden binnen te halen, vinden ze belangrijker", zegt hij verbitterd.
Na een ruzie over een interview met het maandelijkse magazine van FNV Bondgenoten 'BM', dat medio volgende week verschijnt, is voor hem de maat vol.
Groenewegen (55), vanwege een hernia sinds 1994 gedeeltelijk arbeidsongeschikt, verwierf grote landelijke bekendheid als pensioenklokkenluider. Hij vecht al gedurende ruim vijf jaar op vele fronten tegen het onrecht dat gedeeltelijk arbeidsongeschikten die weer aan de slag gaan, vaak worden getroffen door een forse vermindering van hun pensioenopbouw. Om daar wat aan te doen bewoog hij hemel en aarde. Tegenstander is zijn bedrijfstakpensioenfonds Metaal en Technische Bedrijfstakken (BPMT), waar een gezamenlijk bestuur van werkgevers en vakbonden (waaronder Bondgenoten) de scepter zwaait. Het fonds is al sinds begin 1994 op de hoogte van de pensioenproblematiek van wao'ers die weer aan de slag willen, maar deed daar ondanks zware politieke druk tot nu toe weinig aan. Het zou maar om een zeer beperkte groep gedupeerden gaan.
"Jarenlang voelde ik mij een Don Quichotte." Een tv-uitzending begin 2000 leek daarin verandering te brengen. Een groep FNV-kaderleden in Rotterdam zag de uitzending en nam het op voor Groenewegen. In een boze brief werd het hoofdbestuur van Bondgenoten indirect beschuldigd van belangenverstrengeling. "De beschamende presentatie door en inbreng van onze bond demotiveert ons. Bondgenoten laat het kennelijk afweten bij de belangenbehartiging van zijn leden en belemmert daardoor de reïntegratie van leden/wao'ers."
Groenewegen hoorde daarna echter niets meer van de kritische FNV-leden. "Zij zijn meteen monddood gemaakt. Er stonden grote belangen op het spel. Poststukken van mij aan de kadergroep verdwenen ongezien achter slot en grendel. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal himself verwees mij uiteindelijk door naar FNV-pensioenspecialist Ton Wennekus. Een kort gesprek met hem was het enige resultaat."
Er volgde wederom radiostilte. In de vijf strijdbare jaren van Groenewegen maakt de vakbond er een gewoonte van om zijn brieven, aangetekend of niet, onbeantwoord te laten. In maart 2001 eindelijk schrijft hoofdbestuurder Ineke de Deugd het volgende: "Er wordt hard gewerkt aan oplossingen voor de problematiek. Bestanden worden onderzocht naar vergelijkbare situaties. Mochten deze worden gevonden, dan zal ook voor deze naar een oplossing worden gewerkt." Groenewegen heeft kort daarvoor een aanbod van BPMT voor een individuele schikking afgewezen, iets wat hij begin dit jaar overigens nog eens deed. "Ik wil een goede regeling voor alle gereïntegreerde wao'ers. Zij weten niet wat hun boven het hoofd hangt. Het gaat zeker om enkele duizenden gedupeerden."
Vorig jaar ontfermde advocatenkantoor Stibbe zich gratis over Groenewegen en zijn principiële kruistocht. Een klein succes was dat de Pensioen- en Verzekeringskamer BPMT hard op de vingers tikte. "Wij zijn van oordeel dat de door u gevolgde systematiek op gespannen voet staat met het wettelijk kader, zo niet daarmee in strijd daarmee is." Het fonds vindt echter dat Groenewegen voldoende tegemoet gekomen is. De pensioenklokkenluider daagt BPMT binnenkort wegens discriminatie voor de rechter.
Groenewegen kreeg eind vorig jaar even hoop toen hij door het maandblad van Bondgenoten 'BM' werd benaderd om zijn verhaal te doen. "Mijn kruistocht komt daarin ruim aan bod, maar op de kwalijke rol van mijn eigen vakbond wordt niet ingegaan. Wel wordt de heer Wennekus als 'deskundige' opgevoerd, om mij nog eens een schop na te geven. Ik heb ze verboden het verhaal te plaatsen, maar dat gaan ze toch doen." Wennekus, ex-voorzitter van BPMT, zegt in de concepttekst van BM dat "alle problemen opgelost lijken. Dat mag ook wel blijken uit de relatieve eenzaamheid van de heer Groenewegen". BM-hoofdredacteur Will Tinnemans bevestigt dat het verhaal wordt geplaatst. "We hebben netjes hoor- en wederhoor toegepast en Groenewegen zijn verhaal staat recht-overeind, wat hij nu doet lijkt toch echt een beetje op chantage."
De teleurgestelde klokkenluider besluit met een voorspelling. "Dit laatste akkefietje is zeker als jubilariscadeautje bedoeld. U begrijpt dat ik de volgende 25 jaar bij de FNV niet vol zal maken. Het zal niet lang meer duren voordat ik mijn ledenpas doormidden knip."