De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 10 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Afgrijzen over vondst
hondenbont in winkels

   
 

AMSTERDAM - Hondenliefhebbers reageren vol afgrijzen op de melding van de stichting Bont voor Dieren dat in ons land producten te koop zijn waarin hondenbont is verwerkt. De vacht komt voor in verschillende artikelen, waaronder kattenspeelgoed in de vorm van een muis.

Bij verschillende organisaties voor bescherming van huisdieren reageren dierenliefhebbers verontrust op de ontdekking van allerlei artikelen waarin dna van honden is aangetoond.

In pompoenen aan een vest van modewinkel Didi werd door onderzoekers van het Academisch Medisch Centrum (AMC) oorspronkelijk hondenhaar aangetroffen. Directeur Kersloot van Didi zegt dat zijn bedrijf te goeder trouw is. Hij zou zijn misleid door de leverancier in Hongkong, die bij herhaling beweerde dat konijnenvacht werd verwerkt.

Didi heeft vorig jaar al besloten geen bont te verkopen en steunt de oproep om tot een importverbod te komen.

Onderzoeker Van der Kuyl van het AMC vermoedt dat nog veel meer artikelen in omloop zijn waarin hondenhaar is verwerkt. In Nederland is dat niet verboden, maar Bont voor Dieren dringt aan op Europese maatregelen. Sinds een verbod in de Verenigde Staten van kracht is, lijkt de handel uit het Verre Oosten zich naar Europa te verplaatsen.

Lieke Keller van de stichting beschikt over stiekem gemaakte videobeelden waaruit blijkt dat de producenten gruwelijke methoden gebruiken om de gefokte dieren te doden. "Met grof geweld komen de honden aan hun einde, na een leven onder afgrijselijke omstandigheden. Daglicht zien de meeste dieren daar nooit. Veel honden worden doodgestoken of gewurgd."

Nederlandse inkopers zouden door handelaren onjuist worden geïnformeerd over de aard van het bont. Keller: "Meestal wordt opgegeven dat het om konijnenvacht gaat, omdat het gebruik daarvan als restproduct van consumptievlees hier meer geaccepteerd is. Wij vinden dat ronduit misleidend."

Directrice Iaira Boissevain van de hondenbescherming kent uit het buitenland veel meldingen van gruwelijke praktijken van handelaren. "Wij benaderen verschillende ambassades omdat in landen in het Verre Oosten de regelgeving niet deugt. Maar we krijgen er geen vat op. Wij tolereren niet dat dergelijke producten nu ook in Nederland opduiken."

Bont voor Dieren hoopt dat inkopers van de nieuwe wintermode zich beter bewust zijn van het risico dat zij met sommige handelaren lopen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 10 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.