De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Schuldsanering bij Landis
is verre van gelopen race

   
 

UTRECHT - Onder de voornaamste handelscrediteuren van ict-bedrijf Landis is beroering ontstaan over de wijze waarop het noodlijdende concern een financiële ondergang wil afwenden. De druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen, is het officiële bericht van de Landis-top dat de grote leveranciers in principe bereid zouden zijn om 75% van de schulden kwijt te schelden.

De werkelijkheid is dat dit voorstel de betrokken crediteuren rauw op het dak is gevallen. Ze voelen er weinig voor een dermate hoog percentage van hun tegoeden af te schrijven. Belangrijke leveranciers als Lucent en Novell zeggen ook nog geen enkele toezegging te hebben gedaan.

Bram Haasnoot, algemeen directeur van Novell, steekt zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken. Het lijkt er volgens hem sterk op dat Landis bluft. Ook andere leveranciers denken dat Landis probeert haar schuldeisers over de streep te trekken door te doen alsof bijna iedereen al akkoord is.

Het eigen personeel werd op donderdag 28 maart gerustgesteld met de mededeling dat Landis successen heeft geboekt met belangrijke leveranciers en de banken. Volgens een intern memo zou 80% van de zakelijk relaties die belangrijk zijn voor het voortbestaan van de onderneming positief hebben gereageerd op de voorgenomen schuldsanering.

Een aantal toeleveranciers blijkt echter al bezig voorraden telecom- en andere apparatuur terug te halen. Op de achtergrond speelt dat Landis met een aantal leveranciers al geruime tijd een moeizame relatie heeft. Nadat eind vorig jaar marktleider Cisco afhaakte, dreigde rond de jaarwisseling Novell op te stappen. Al twee jaar kwamen betalingen mondjesmaat en met grote vertraging binnen.

In december 2001 was de betaalachterstand zo ver opgelopen dat Novell op het punt stond geen software meer te leveren. Op zich zelf zou dit een pijnlijke beslissing zijn geweest, omdat eindafnemers dan in de kou komen te staan. De directies van beide ondernemingen moesten er aan te pas komen om uit de impasse te raken.

Landis-topman Paul Kuiken beriep zich tegenover de Novell-directie op het feit dat met één van de huisbanken een probleem was ontstaan. Landis had kredieten gekregen met aandelen als onderpand. Door de zeer fors gedaalde koers van het aandeel Landis was dit onderpand zó weinig meer waard, dat de bank het krediet niet meer wilde verlengen.

Op het laatste nippertje kwam Landis met veel moeite toch nog met geld over de brug, waarna Novell de leveringen hervatte. Inmiddels is de achterstand echter opnieuw sterk opgelopen. Het stoort Novell-directeur Haasnoot dat Landis met een bijna laconiek briefje vraagt driekwart van de schuld kwijt te schelden "teneinde de prettige relatie voort te zetten".

Ook bij Lucent is men verbaasd over de manier waarop Landis onder haar schuldenlast probeert uit te komen. Al anderhalve week geleden werd de suggestie gewekt dat de crediteuren welwillend op het voorstel hebben gereageerd. Maar op dat moment was het 'aanbod' bij Lucent en andere crediteuren nog niet eens binnengekomen, laat staan geaccepteerd.

Het is zeer de vraag of de schuldeisers akkoord gaan met een forse kwijtschelding. Voor een aantal crediteuren is het fiscaal gunstiger als Landis failliet wordt verklaard. Want dan kunnen de verliezen ten laste van het resultaat worden gebracht.

Bij de hele kwestie speelt de 'goodwill' die bestuursvoorzitter Paul Kuiken nog bij zijn leveranciers heeft, een belangrijke rol. Landis is voortgekomen uit de failliete boedel van HCS. Paul Kuiken, zelf ook afkomstig van deze roemruchte ict-onderneming die creatief boekhouden hoog in het vaandel had staan, gokte ook bij Landis op een snelle expansie. Doel was in korte tijd zoveel omvang te bereiken, dat prijzen konden worden gedicteerd. Een strategie die bij HCS was mislukt, maar bij Landis werd herhaald.

De ict-dienstverlener/distributeur deinsde er daarbij niet voor terug uiterst agressieve methodes te hanteren. Via parallelimporten werden distributiecontracten afgedwongen bij leveranciers, die aanvankelijk niet met Landis in zee wilden gaan. In het eerste stadium waarbij apparatuur en software rechtstreeks uit het buitenland werden betrokken, nam Landis bewust grote verliezen om die later via een officieel distributiecontract weer te kunnen terugverdienen.

De komende dagen zal duidelijk worden of Landis valt te redden. Morgen worden de jaarcijfers gepresenteerd. Aanvankelijk was het de bedoeling dat die dag ook een jaarvergadering zou plaatsvinden, maar die gaat niet door. Dat laatste wordt opgevat als een slecht teken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.