buitenland AMSTERDAM - In afwachting van de aankomst van Colin Powell aanstaande vrijdag in Israël, zal de militaire operatie op de Westoever nog voortduren, zeggen deskundigen. Donderdag riep president Bush van de Verenigde Staten Israël op de troepen terug te trekken, maar premier Sjaron heeft nog geen haast getoond met een begin ervan en trotseert zowel de president als diens naaste medewerkers.
Volgens de nationaal veiligheidsadviseur van Bush, Condoleezza Rice, moet Israël "onmiddellijk en niet morgen", beginnen met terugtrekking uit de belegerde steden op de Westoever. "De boodschap is heel helder", zei Rice, maar ze benadrukte dat ze begreep dat "aan een operatie als deze niet in één keer een einde kan worden gemaakt".
|
In zijn ranch in Texas voert president George Bush een telefoongesprek met Israëls premier Ariel Sjaron. Bush' woorden van afgelopen zaterdag tot Sjaron dat hij onmiddellijke terugtrekking van de Israëlische troepen verwachtte, hadden niet het gewenste resultaat. Gisteren waren de Israëlische militaire acties in de Palestijnse gebieden nog in volle gang. (Foto: AP)
|
Powell vertrok gisteren met lage verwachtingen richting Midden-Oosten. "Als we het geweld hebben teruggebracht, als we een dialoog hebben kunnen opstarten tussen de twee partijen, dan zal mijn reis de energie waard zijn geweest die ik er in ga steken", aldus de minister van Buitenlandse Zaken.
Het leger sloeg afgelopen weekend hard toe in de Palestijnse steden Nabloes en Jenin op de Westoever. In Nabloes, waar de Israëli's op felle tegenstand stuiten, werden 30 Palestijnse strijders gedood. In Jenin kwamen 14 Palestijnen om het leven en werden zeven Israëlische soldaten gedood.
Wereldwijd, maar vooral in moslimlanden, is zaterdag en zondag heftig gedemonstreerd tegen de Israëlische acties. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Josep Pique, sprak over het opleggen van sancties aan Israël als de joodse staat blijft weigeren zich terug te trekken van de Westoever. Spanje is momenteel voorzitter van de Europese Unie.
Manifestaties
Eén van de grootste betogingen had plaats in het Marokkaanse Rabat. Ook in onder meer Libanon, Syrië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten waren er pro-Palestijnse manifestaties. Duizenden Israëliërs hebben zaterdag op hun beurt in Tel Aviv gedemonstreerd tegen de militaire acties van premier Sjaron.
In de straten van veel Europese steden weerklonken zaterdag of zondag ook steunbetuigingen aan het Palestijnse volk. Een groep van ruim honderd mensen heeft zaterdag gedemonstreerd op het Plein in Den Haag tegen het geweld van Israël tegen de Palestijnen. De betoging was de opmaat tot een grote landelijke demonstratie, komende zaterdag in Amsterdam.
In Brussel kwam het zondagavond tot relletjes tussen politie en jonge demonstranten na afloop van een pro-Palestijnse betoging en sneuvelden ruiten van auto's en woningen. De problemen ontstonden nadat de betogers vanaf het eindpunt in de Brusselse Europa-wijk werden teruggestuurd via een deel van de route waarlangs de demonstratie liep.
In Parijs protesteerden enkele duizenden mensen zondag tegen het weer opgelaaide antisemitisme in het land. Verscheidene joodse instellingen en organisaties zijn daarvan de afgelopen dagen de dupe geworden. Frankrijk herbergt zowel de grootste joodse als de grootste moslimgemeenschap van Europa.
Ondertussen wordt in Israël gevreesd voor een tweede 'oorlogsfront' in het noorden van het land aan de grens met Libanon. Gewapende mannen schoten gisteren vanuit Libanon op de kibboets Manara,die aan de grens ligt. Strijders van de pro-Iraanse beweging Hezbollah beschoten gisteren met raketten en mortiergranaten posities van het Israëlische leger bij de Shebaa Farms. |