De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 8 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Staatssecretaris wil af van religieus gebonden scholen
Van Boxtel oogst woede over
ban bijzonder onderwijs

Van onze parlementaire redactie

   
 

DEN HAAG - De gehele Nederlandse politiek inclusief zijn eigen partij is het afgelopen weekeinde over D66-minister Van Boxtel (Integratiebeleid) heen gevallen. De aanleiding daartoe was zijn voorstel om het bijzonder onderwijs af te schaffen, in bijzonder het religieus gebonden onderwijs. Dat vereist een ingrijpende wijziging van de huidige grondwet waarin de vrijheid van onderwijs is gegarandeerd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Van Boxtel
Naast VVD en PvdA reageerden met name de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP zeer negatief op de plannen. De laatste wil een spoeddebat hierover met Kok en Van Boxtel, die zijn opmerkingen als D66'er plaatste. Alleen GroenLinks en de SP waren blij met de discussie over artikel 23.

Opvallend is dat ook Van Boxtels eigen D66 vindt dat de bewindsman te ver doorschiet.

D66-leider De Graaf en D66-Kamerlid Lambrechts willen wel een discussie over artikel 23 maar niet zonder meer alle bijzondere scholen afschaffen.

Die vinden wel dat alle leerlingen die toegelaten willen worden op bijzondere scholen ook moeten worden geduld ook al delen ze geloofsovertuiging van de school zelf niet.

Van Boxtel vindt dat gescheiden onderwijs op basis van religie slecht is voor de integratie van allochtonen in de Nederlandse samenlevingen. Hij vreest de komst van moslimscholen wat de integratie van moslims in de weg staat. Om van die scholen af te komen moeten ook de andere scholen op religieuze grondslag van hem verdwijnen. "Schaf het religieus gebonden daarom af", aldus Van Boxtel in een interview in enkele regionale kranten. Hij wil de kwestie in de komende kabinetsperiode regelen.

"Of we geven ze allemaal de vrijheid of we gooien het allemaal overboord en geven alleen nog openbaar onderwijs", aldus de bewindsman die voorstander is van deze laatste lijn. "Op de Bijbelschool of de Koranschool geef je dan onderwijs in de religie".

Volgens CDA-leider Balkenende zijn de uitlatingen van Van Boxtel 'buitengewoon onverstandig'. "Je moet niet de verworvenheden op dit gebied in één keer wegmaaien", aldus de christen-democraat.

De VVD is het eens met Balkenende. "Wat Van Boxtel wil is slecht. Het accent moet liggen op de aanpak van achterstanden en niet op een discussie over artikel 23", aldus VVD-Kamerlid Cornielje.

Hoewel Melkert gisteren tijdens het lijsttrekkersdebat aangaf ook een oplossing te willen voor de problemen bij de achterstandsscholen maakte zijn campagnestrateeg en staatssecretaris Benschop (Buitenlandse Zaken) duidelijk dat de PvdA niets voelt voor aantasting van artikel 23. Benschop wees daarbij net als Balkenende op de grote waarde van de vrijheid van onderwijs.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 8 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.