DEN HAAG - PvdA-leider Melkert staat volstrekt alleen met zijn pleidooi om Nederland en de andere landen van de Europese Unie hun ambassadeurs uit Israël te laten terugtrekken. Zowel minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) als VVD,D66 en CDA zien niets in de voorstellen van de PvdA'er, die volgens hen geen enkele bijdrage zullen leveren aan een oplossing van het conflict in het Midden-Oosten.
Volgens Melkert moeten de ambassadeurs worden teruggehaald omdat Europa vorige week is geschoffeerd door Israëls premier Sharon die de Europese Solana-delegatie niet wilde toelaten tot de geïsoleerde Palestijnse leider Arafat.
"Buitengewoon laakbaar en onbegrijpelijk", zo reageerde VVD-Kamerlid Weisglas op de plannen van Melkert, nadat VVD-leider Dijkstal niet in staat bleek tot een inhoudelijke reactie. "Melkert kiest voor een isolement. Dat is een loos gebaar", aldus Weisglas.
Ook CDA'er Verhagen noemde het voorstel van Melkert gisteren 'volkomen onzinnig'. "Je kunt dan als Europa op geen enkele manier nog invloed uitoefenen om te helpen bij een oplossing van het conflict."
Minister Van Aartsen liet gisteren via zijn woordvoerder weten ook niets te voelen voor de voorstellen van Melkert, die met zijn pleidooi bovendien fors afwijkt van de opstelling van PvdA-premier Kok die dergelijke reacties vrijdag nog faliekant afwees.
Volgens Buitenlandse Zaken is de aanwezigheid van de Europese ambassadeurs juist nu van groot belang. "De ambassadeurs moeten optrekken met de Verenigde Staten wanneer later deze week minister Powell naar Israël gaat.
Melkert plaatst Europa zo dus volstrekt buiten de discussie", aldus de woordvoerder, die zich afvraagt of Van Aartsen van Melkert dan ook niet meer mag bellen met de Israëlische minister Peres. ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wijzen een tereugroepen van de ambassadeeurs af.
Melkert wil echter actie tegen Israël en hoopt met het terugtrekken van de ambassadeurs de druk op te voeren. "Europa is door de weigering van Sharon volledig op zijn gezicht gegaan. De kettingreactie van geweld moet echt stoppen, dus moeten wij uit protest onze ambassadeurs terugtrekken", aldus Melkert.
Van Aartsen laat via zijn woordvoerder weten niets van de argumenten van Melkert te snappen. "Solana heeft zelf aangegeven tevreden te zijn over zijn bezoek aan Israël. Daarnaast hebben de Europese ministers vorige week in Luxemburg unaniem geconcludeerd dat het terugtrekken van de ambassadeurs niet helpt bij het oplossen van het conflict."
Tijdens het lijsttrekkersdebat lieten overigens ook D66, GroenLinks en de SP blijken de druk richting Israël op te voeren, maar beide partijen kiezen daarbij voor sancties zoals een wapenembargo en het opzeggen van het zogenaamde associatieprogramma, dat Israël handelsvoordelen met de Europese Unie geeft.