De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Van Velde blijft TVM trouw
   
 

HOOGEVEEN - Het ideale plaatje, voortzetting van de samenwerking met coach Jac Orie, bleek geen haalbare kaart. Dus restte Gerard van Velde weinig meer keuze dan te kiezen voor het - zoals hij het zelf omschreef - "op één na beste plan." En dat houdt in dat de olympisch kampioen op de 1000 meter de komende twee seizoenen zijn huidige werkgever TVM trouw blijft, onder leiding van technisch directeur Gerard Kemkers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Trainer Gerard Kemkers, TVM-directeur Arjen Bos en Gerard van Velde (vlnr) slaan de komende twee seizoenen de handen ineen. De olympisch kampioen op de 1000 meter tekende bij zijn oude ploeg voor twee jaar bij. (Foto: Francois Wieringa)
De teleurstelling over de noodgedwongen breuk met Orie, voormalig assistent van Geert Kuiper en beoogd opvolger van Peter Mueller bij SpaarSelect, kon slechts met moeite worden weggespoeld door de champagne die gisteren op het hoofdkantoor van de transportverzekeraar vloeide. "Mijn vurige wens was om de situatie van het afgelopen seizoen in tact te laten", verduidelijkte Van Velde. "Eigenlijk wilde ik niet al te veel risico nemen op het gebied van vernieuwingen, omdat ik me in die constructie bijzonder prettig voelde. Tijdens de contractbesprekingen heb ik dat ook duidelijk laten blijken, maar helaas bleek het niet helemaal te klikken tussen Kemkers en Orie. Ik had nog drie andere aanbiedingen op zak (van SpaarSelect, DSB en de nog te formeren nieuwe ploeg van Bart Veldkamp, red.), maar na een gesprek met Kemkers bleek dat deze constructie de beste oplossing was. Ach, je moet toch eens de knoop doorhakken."

"Het vastleggen van Gerard van Velde was onze eerste prioriteit, vanuit deze situatie gaan we verder werken", vulde Kemkers aan. "Ik ben opgelucht dat de kogel door de kerk is, want ik wilde en wil bijzonder graag met hem werken. Hij is een topgozer, een supertalent dat in mijn optiek zéér werkbaar is. Hij past prima in de synergie van deze ploeg. Door de juiste mensen om hem heen te posteren, kunnen we hem nog sterker maken."

De reden dat Van Velde niet tot en met de Winterspelen van 2006 in Turijn bijtekende, ligt aan het beleid van TVM, zo verduidelijkte hij. "Er wordt binnen deze ploeg uitsluitend met twee-jarige contracten gewerkt. Op die manier kan de koers tussentijds worden gewijzigd en daar valt zeker iets voor te zeggen. Zonder direct namen te noemen; het is wel gebleken dat een ploeg zich lelijk in de nesten kan werken als uitsluitend met langdurige overeenkomsten wordt gewerkt."

Het antwoord op de vraag wie de 30-jarige Van Velde de komende seizoenen begeleid, moest de Heerdenaar gisteren schuldig blijven. Evenmin is duidelijk welke schaatsers de laatste twee van de in totaal tien vacatures bij TVM invullen. Momenteel heeft de formatie naast Van Velde zeven rijd(st)ers onder contract: Jochem Uytdehaage, Rintje Ritsma, Carl Verheijen, Sicco Janmaat, Beorn Nijenhuis, Renate Groenewold en Andrea Nuyt. "De mogelijkheid bestaat dat ik met Kuiper als sprinttrainer verder ga, maar die knoop wordt volgende week doorgehakt. Dan wordt ook bekend gemaakt wie de laatste twee plaatsen in nemen. Voor één van die plekken gaat mijn absolute voorkeur uit naar Martin Hersman. Wanneer je naar de huidige samenstelling van de ploeg kijkt, is duidelijk dat er nog wat sparringpartners voor de sprint en de middenafstand ontbreken. Een gedeelte van het seizoen zullen de sprinters en de allrounders samenwerken, maar zo'n zeventig, tachtig procent van het jaar zullen onze wegen gescheiden zijn. En dan moet je kunnen terugvallen op goede ploeggenoten."

Opvallend is dat Van Velde ook komend seizoen blijft samenwerken met Jeremy Wotherspoon, ofschoon het contract tussen de Canadese sprinter en de ploeg vorige maand is ontbonden. "Er blijft sprake van een samenwerking, maar die plannen moeten nog concreet worden uitgewerkt. Hoewel er officieel misschien geen sprake is van een overeenkomst, hebben we al besproken dat we met elkaar blijven trainen. Het zou zonde zijn de band die we de laatste twee jaar hebben opgebouwd van het ene op het andere moment te verbreken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.