De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Mindere goden goud
waard voor Astronauts

Van onze medewerker

   
 

AMSTERDAM - Ricoh Astronauts en Landstede Zwolle hebben zich geplaatst voor de halve finales van de basketbal play-offs om het kampioenschap van Nederland. Door zeges op respectievelijk EBBC en Omniworld Almere voegden zij zich bij Eiffel Towers en NAC, die zich al eerder wisten te kwalificeren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
De dienende spelers waren gisteren voor Astronauts van doorslaggevend belang in de ontmoeting met EBBC. De Amsterdammers verzekerden zich van een plaats in de halve finales van de play-offs. (Foto: Anko Stoffels)
Het was in Amsterdam de dag van de dienende spelers. Astronauts wordt terecht geassocieerd met de sterspelers Joe Spinks en Chris McGuthrie. Gisteren waren het echter de mindere goden die hun moment van glorie beleefden. De rol van Egi Mikalajunas en Sander van der Holst blijft doorgaans beperkt tot verdedigen, rebounden en wachten op het incidentele open schot. Maar in het cruciale duel tegen EBBC waren zij verantwoordelijk voor de beslissende afscheiding in de eerste helft. Van der Holst, volgens sommigen de zwakste schakel in de basis van de landskampioen, scoorde niet alleen van afstand, maar creëerde ook regelmatig zijn eigen schot. Hoogtepunt vormde de score waarbij hij, à la ploeggenoot McGuthrie, na enkele flitsende dribbels op de vierkante meter, zijn tegenstander uit balans bracht om vervolgens over hem heen raak te schieten. Bij rust, die bij 36-29 aanbrak, was hij dan ook topscorer met 11 punten.

Van der Holst werd met 9 punten op de voet gevolgd door Egi Mikalajunas. De Litouwer is regelmatig de pispaal van coach Ton Boot. Maar gisteren zorgde hij met zijn inside scores en zijn uitstekende verdediging op Marcel Huybens voor de boordnodige balans in de ploeg. Gezamenlijk vormden de twee de giftige angel waarop EBBC niet had gerekend. De bezoekers hadden aanvankelijk het initiatief, maar doordat ze vervolgens vijf minuten lang niet tot scoren kwamen, moesten ze Astronauts een 11-0 tussensprint toestaan. Ze konden de schade uitsluitend beperken door halverwege in een zone te vluchten.

Na de hervatting gingen Van der Holst en Mikalajunas op dezelfde voet verder. Toen ook nog Joe Spinks en Tony Miller via schitterende acties de stand opdreven naar een maximale voorsprong van 17 punten, was Astronauts los. De Bosschenaren hadden ruzie met de basket en leden te veel balverlies. Alleen Marcel Huybens was zijn onverstoorbare zelf, maar hij kon niet verhinderen dat Astronauts naar een onbedreigde 77-62 overwinning liep. In de halve finales treft de titelhouder NAC, dat eerder sensationeel runner up MPC Donar uitschakelde. Zonder de in financiële nood verkerende Bredase club tekort te willen doen, lijkt het pad naar de finale voor de Amsterdammers geplaveid. Topscorers bij Astronauts: Sander van der Holst (16 punten), Egi Mikalajunas (16), Joe Spinks (14) en Tony Miller (14). Bij EBBC: Ronnie Winbush (18), Marcel Huybens (14), en Ed Norvell (10 punten en 10 rebounds).

Bij de tweekamp tussen Landstede Zwolle en Omniworld Almere deed zich het bizarre feit voor dat de uitspelende club telkens de thuisclub de baas bleef. Nadat Almere zaterdag in Zwolle de stand op 1-1 had gebracht, dacht het zich in eigen huis te gaan plaatsen voor de halve finale. Zwolle dacht daar echter anders over. Dankzij topscorer Travis Young, die zich eindelijk ook in een voor hem zo typerende scorende rol liet zien, spelverdeler James Miller en schutter Steve Marshall, had het de thuisclub voortdurend aan het elastiek.

De Zwolse voorsprong schommelde tussen de 5 en 15 punten, maar werd pas in de slotfase bedreigd. Almere kwam drie minuten voor tijd voor het eerst langszij, gestuwd door Isac Spencer en Djoeni Steenvoorde. Maar drie driepunters op rij van Steve Marshall velden het vonnis voor de thuisclub. De jonge Steenvoorde sloot daarmee in stijl een uitstekend seizoen af, waarin zijn grote talent definitief ontbolsterde. Topscorers bij Almere: Isac Spencer (31 punten), Djoeni Steenvoorde (20), en Derek Tillmon (17 punten en 14 rebounds). Zwolle: Travis Young (29 punten), James Miller (23), en Steve Marshall (22).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.