De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Feyenoorders op
heilige plaatsen

   
 

MILAAN - De eerste wedstrijd in de halve finale van het UEFA-Cuptoernooi tegen Internazionale vond gisteravond op voor Feyenoord gewijde grond plaats. In San Siro immers won Feyenoord bijna 32 jaar geleden de Europa Cup voor landskampioenen door in de finale Celtic met 2-1 (beslissende treffer Ove Kindvall) te verslaan. Als eerste Nederlandse club schaarde Feyenoord zich toen onder de elite van het internationale voetbal. Voor oudere supporters was de reis naar San Siro dan ook een pelgrimage naar de plek, waar Feyenoord definitief de status van Europese topclub verwierf.

Voordat de zevenduizend Feyenoord-supporters de hen zo dierbare voetbaltempel opzochten, verpoosde een groot deel van hen voor het heiligdom van de katholieke Milanezen. De schitterende Dom in het hart van de stad en het niet minder indrukwekkende plein ervoor vormden het decor voor een Rotterdams voetbalfeest zonder wanklank. Pas later op de avond waren rondom het stadion enige schermutselingen.

Het 'Piazza del Duomo' leek gisteren ondanks de verfijnde architectuur wel een Rotterdams plein, zo overheersend was vanaf het middaguur het rood en wit. Op het moment dat voor het eerst het 'Hand in hand kameraden' over het plein schalde, hadden zich daar al zo'n duizend Feyenoorders verzameld.

Het lijflied van de Rotterdamse voetbaltrots zou daarna nog vele malen zorgen voor een zwerm verschrikt opvliegende duiven, die zoals het een typisch Italiaanse 'piazza' betaamt rijkelijk aanwezig waren. De Feyenoord-invasie werd vervolmaakt door Feyenoord-vlaggen op de Dom, waarvoor de eerste steen al in 1386 werd gelegd, en het ruiterstandbeeld van de voormalige koning Vittorio Emanuele, dat door de voetbalsupporters als een soort apenrots in gebruik was genomen. Het geloof in de eigen ploeg vierde hoogtij getuige de heuse balkonscène die werd nagespeeld. Vanaf het bordes van het 'Palazzo del Turismo' gaf een groep Feyenoorders tot groot enthousiasme van de massa op het plein een tot kampioensschaal getransformeerd dienblad door.

Het contrast tussen het luidruchtige voetbalfeest op het plein en de gewijde stilte binnenin de kathedraal kon niet groter zijn. Het merendeel van de supporters liet het hoogtepunt van gothische bouwkunst links liggen, maar sommigen zochten juist de steun van hogere krachten op. Een clubje Feyenoorders stak enthousiast kaarsjes op voor een goede afloop van de kraker tegen Inter, overigens zonder de benodigde tachtig eurocent in het bakje te doen.

Ondertussen poogde buiten een wagentje van de Milanese stadsreiniging het drinktempo van de Nederlandse gasten bij te houden, maar hoe driftig de veger ook over het plein cirkelde, op de wonderbaarlijke vermenigvuldiging van lege bierblikjes stond geen rem.

Enkele oudere supporters keken vanaf een terras aandachtig naar de jolijt. "Ik was hier in 1970 als broekie van vijftien ook", aldus een 46-jarige supporter uit Kerkdriel. "Het was toen toch heel anders. Er waren meer echte voetbalsupporters en minder feestsupporters bij." Om daar ietwat tegenstrijdig aan toe te voegen: "Nooit zal ik vergeten hoe we toen op dit plein met de Celtic-supporters hebben gefeest."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.