De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Feyenoord kansrijk in Kuip
   
 

MILAAN - Nog anderhalf uur scheidt Feyenoord van de finale van de UEFA-Cupfinale. Wanneer de Rotterdammers komende donderdag in eigen huis opnieuw Inter de baas blijven, dan is op 8 mei de eigen Kuip strijdtoneel van de derde EC-finale in de clubhistorie. Dik dertig jaar geleden won Feyenoord in het San Siro-stadion de Europa Cup 1. Gisteravond presteerde de ploeg van Bert van Marwijk opperbest door Internazionale op een sensationele 0-1 nederlaag te trakteren. Uitzinnige taferelen speelden zich na afloop in de Milanese voetbaltempel af. Spelers en toeschouwers vielen na het laatste fluitsignaal elkaar huilend van emotie in de armen en zongen massaal 'ciao ciao Inter'.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (323x512, 22kb)
Feyenoorder Shinji Ono gaat een luchtgevecht aan met Kallon.
Dat het grote Inter de UEFA Cup als tussendoortje beschouwde, werd wel duidelijk bij het opsommen van de elf namen die de Argentijnse coach Hector Cuper op papier had gezet. Geen Clarence Seedorf in de basis, geen Cristian Vieri de topscorer, geen Alvaro Recoba en geen Ronaldo. Sterker, op de dag van dit halve-finaleduel noemde 'La Stampa', toch geen misselijk krantje, in de verwachte opstelling de namen van Jean-Paul van Gastel, Jurek Dudek en zelfs Stephen Laybutt. Spelers die Feyenoord allang hebben verlaten. Was er dus toch sprake van onderschatting, van een pure minachting van Feyenoord? Je zou het haast denken.

Feyenoord op zijn beurt besloot pas op het laatste moment Patrick Paauwe voor de leeuwen te gooien. De vrije verdediger, die de hele voorbereiding op dit superduel wegens een enkelblessure moest missen, durfde het karwei toch aan. Noodzakelijk voor de Rotterdammers, want de routine van Paauwe was een must in San Siro.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Pierre van Hooijdonk zoekt juichend zijn ploeggenoten op nadat Cordoba de bal achter zijn eigen keeper heeft geschoten.
Gespannen maar reuze geconcentreerd begon Feyenoord aan dit Europa-Cupduel, dat natuurlijk veel nostalgische gevoelens opwekte. Ruim 30 jaar na het behalen van de Europa Cup 1 wilde dit Feyenoord weer geschiedenis schrijven. Ditmaal was het niet Ove Kindvall, maar Pierre van Hooijdonk op wie alle hoop was gevestigd. Op de afsluitende training was de 32-jarige topscorer nog als enige op het beroemde gras van San Siro actief. Links en rechts, en zonder doelman, schoot hij de ballen vanaf het zestienmetergebied op doel. Tja, als er een man met zijn vak bezig is, dan is het natuurlijk 'Big Pete'.

Als Feyenoord gisteravond een stap naar de finale wilde maken, dan was het afhankelijk van de inbreng (lees: vrije trappen) van Van Hooijdonk. Hij bewees het tegen Freiburg en tegen Glasgow Rangers; gisteravond moest het lukken in het beroemde San Siro.

De Rotterdammers waren echter ook afhankelijk van de Slowaakse arbiter Lubos Michel, pas 33 jaar en op weg naar de wereldtop. Maar buitenlandse referees zijn altijd, als het een thuiswedstrijd voor een Italiaanse club betreft, partijdig. Het was dus de vraag voor het uit 7000 man koppige Legioen, dat per vliegtuig, bus, auto en trein naar 'de Laars' was afgezakt, of deze voormalige Oostblokker inderdaad stevig in zijn schoenen stond.

Over de arbitrage hadden de Rotterdammers niets te klagen of het moest de onnozele gele kaarten zijn die Shinji Ono en Tomasz Rzasa van Lubos Michel kregen. Net als Inter-verdediger Cordoba mist zowel de Japanner als de Pool de terugwedstrijd in De Kuip. In de rug gesteund door de duizenden fans begon Feyenoord trouwens indrukwekkend aan de kraker. Binnen no-time had het al 0-1 kunnen staan, toen Robin van Persie een vrije trap tot bij de tweede paal verzond, de mee naar voren geslopen Paauwe voor kopte en jammer genoeg Van Hooijdonk voor open doel miste.

Het was de ideale kans voor de ploeg van Bert van Marwijk om voor een uitstekende uitgangspositie voor de return in te zorgen. Vervolgens was het de beurt aan Inter en vooral aan Edwin Zoetebier. De Volendammer keepte een berenpartij en voorkwam dat de Italianen riant konden gaan rusten door tweemaal Mohamed Kallon en Nicola Ventola van scoren af te houden. Het zat Inter waarachtig niet mee, want het doelpunt van Ventola werd afgekeurd wegens obstructie jegens Kees van Wonderen.

Ook met de zogenaamde tweede garnituur wist Inter van wanten. Gelukkig behield Feyenoord het overzicht en beschikte de ploeg in San Siro over stalen zenuwen. "De ploeg staat", was het oordeel van Van Marwijk voor de thriller in Milaan. Aanpassingen had zijn elftal niet nodig om het 'grote' Inter, de winnaar van twee Europa Cups 1, te weerstaan. Slordigheden leken de Nederlandse cupfighter naarmate de wedstrijd vorderde toch parten te spelen. Maar zoals gezegd, Zoetebier hield Feyenoord op de been.

Kon Feyenoord in wezen de druk van de Italianen weerstaan? Kennelijk begon ook Inter-coach Cuper zich onbehaaglijk te voelen. Hij liet niet voor niets Ronaldo warmlopen. De ex-PSV'er moest de ban zien te breken. Maar Feyenoord, met de naar een plaatsje bij Inter solliciterende Bonaventure Kalou, wist de spanning tot ongekende hoogte op te bouwen. Sterker, de finale kwam vijf minuten na rust duidelijk in beeld. Via natuurlijk Pierre van Hooijdonk (wie anders?). Uitgeweken naar de rechtervleugel kegelde 'Big Pete' de bal voor, waarna de Colombiaan Ivan Cordoba zo ongelukkig was om zijn eigen doelman te passeren. Feyenoord werd gek van vreugde, iedereen danste, iedereen stond op de banken. En helmaal, toen Van Persie om zijn as draaide en bijna voor 0-2 zorgde.

Maar het bleef oppassen. Dat bleek wel toen Ventola, na een corner van de ingevallen Seedorf, een niet te missen kans kreeg. Vlak voor de doellijn schoot de Inter-spits over. Om maar niet te spreken van de wereldredding van de fantastische Zoetebier op een kegel van opnieuw Ventola. Zenuwslopend verliep de eindfase. De Italianen, die Feyenoord dus op een ongelooflijke wijze hadden onderschat, zetten in de persoon van Ronaldo ten slotte hun joker in. Het hielp niet. Sterker, de lat voorkwam dat Pierre van Hooijdonk zich voorgoed onsterfelijk maakte. Ook de Uruguayaan Recoba moest uit zijn trainingspak worden gehesen om het noodlot af te wenden. Maar Feyenoord overleefde San Siro en kan zich opmaken voor de finale in de eigen Kuip.

Internazionale (Ita) - Feyenoord (Ned) 0-1 (0-0). 51. Cordoba (e.d.). Scheidsrechter: Lubos (Slw). Toeschouwers: 39.622. Gele kaart: Cordoba, Materazzi (Internazionale), Rzasa, Ono (Feyenoord).

Internazionale: Fontana; Simic, Materazzi, Cordoba en Gresko; Conceicao, Di Biagio, Emre (56. Seedorf) en Guglielminpietro (78. Recoba); Ventola en Kallon (70. Ronaldo).

Feyenoord: Zoetebier; Emerton, Van Wonderen, Paauwe en Rzasa; Bosvelt, Tomasson en Ono; Kalou (87. Aros), Van Hooijdonk en Van Persie (84. Elmander).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.