De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Dragados blaast mogelijk
venture met Van Oord op

   
 

AMSTERDAM - De overname van Hollandsche Beton Groep (HBG) door het Spaanse bouwgroep Dragados kan wel eens vervelende gevolgen hebben voor de succesvolle samenwerking van de Spanjaarden met baggeraar Van Oord. Samen exploiteren ze al vijftien jaar het baggerbedrijf Dravo, dat een behoorlijke marktpositie heeft in Spanje, Portugal en Italië.

"Dat er iets gaat gebeuren met de bagger-venture van Dragados en Van Oord lijkt me duidelijk", stelt een HBG-woordvoerder. Door de overname van HBG krijgen de Spanjaarden naar verwachting een 66%-belang in Ballast Ham Dredging, de gezamenlijke baggeraar van Ballast Nedam en HBG. Ballast Ham is op dit moment het tweede baggerbedrijf ter wereld.

Analisten achten het onwaarschijnlijk dat Dragados de venture met Van Oord in stand houdt, temeer omdat de helft van de winsten naar Gorinchem vloeit. Dravo was vorig jaar goed voor een omzet van €20 miljoen en heeft een vloot van enkele baggerschepen.

Dragados beslist over de bagger-venture als duidelijk is of de Spanjaarden HBG kunnen inlijven, aldus een woordvoerder van het Spaanse bedrijf. Volgende week woensdag sluit de termijn voor HBG-aandeelhouders om hun stukken bij de Spanjaarden aan te melden. Dragados biedt €21,25 per aandeel HBG. Het heeft er alle schijn van dat het bod zal slagen

Volgens een Dragados-woordvoerder hebben de Spanjaarden vier mogelijkheden met Dravo. Die staan allemaal nog open. "We kunnen het samenwerkingsverband met Van Oord in de huidige vorm voortzetten. Tweede mogelijkheid is om ons belang in Dravo onder te brengen in Ballast Ham. Ook kunnen we overwegen Van Oord uit te kopen of, nummer vier, ons belang aan te bieden aan het bedrijf uit Gorinchem."

Een zegsman van Van Oord zegt dat het Nederlandse bedrijf "zijn uiterste best zal doen om de venture te behouden. Ballast Ham en Dravo kunnen naar onze mening naast elkaar blijven bestaan." Van Oord heeft tot nu toe nog geen contact gehad met de Spanjaarden over de gevolgen van de venture als gevolg van de overname van HBG door Dragados. "We wachten af wat er gaat gebeuren."

De baggeraar uit Gorinchem publiceerde eerder deze week zijn jaarcijfers. Van Oord zag zijn omzet met 3% teruglopen tot €336 miljoen. De winst werd echter met 17% opgekrikt tot €18,7 miljoen. De winststijging dankte het bedrijf aan grote projecten als de Betuwe- en HSL-lijn. De onderneming verwacht dat de omzet dit jaar ongeveer even groot zal zijn als vorig jaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.