De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Aegon-baas spreidt bedje

Van een onzer verslaggevers

   
 

DEN HAAG - Op 18 april maakt Aegon-baas Kees Storm plaats voor de Amerikaan Don Shepard. Hem wachten "vele uitdagingen", waarschuwt Storm 'zijn' aandeelhouders alvast maar in het jaarverslag over 2001. Shepard komt op een moment dat marges onder druk staan, nieuwe regelgeving leidt tot stijgende kosten en de kans op 'deconfitureverliezen' à la Enron toeneemt. Verwacht niet direct té veel van de nieuwe man, lijkt Storm te willen zeggen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Don Shepard (l) en Kees Storm (Foto: WFA DIJKSTRA)
Na een zeer succesvol jaar 2000 - waarin Aegon de nettowinst 32% zag stijgen - was 2001 aanzienlijk minder uitbundig, bleek al eerder. De groei van de nettowinst halveerde (tot 16%) en de toename van de winst per aandeel bleef steken op 12% (2000: 23%). Voor dit jaar verwacht Storm een nettowinst en winst per aandeel die "naar verwachting tenminste gelijk zijn aan de winsten over 2001".

Daarmee ligt de lat voor opvolger Shepard laag, hoewel Storm daar zelf anders over denkt. Het beheren van een beleggingsportefeuille - Aegon belegt ingelegde premies om op termijn te kunnen voldoen aan pensioenverplichtingen - is in het huidige klimaat moeilijk, aldus Storm. De Haagse verzekeraar ging niet voor niets het schip in met energiereus Enron. Een "aanhoudende stroom regelgeving" maakt de uitvoeringskosten daarnaast 'een voortdurend punt van aandacht' en structurele margedruk maken inventieve marketing, strakke kostenbeheersing en voortdurende aandacht voor minder renderende activiteiten prioriteiten, aldus Storm.

Over 2001 was de top desalniettemin 'tevreden', schrijft president-commissaris Morris Tabaksblat. Die tevredenheid kwam ook tot uitdrukking in de beloning van de raad van bestuur, zo lijkt het. Alle vier leden van die raad gingen er het afgelopen jaar namelijk flink op vooruit, zowel qua basissalaris als qua bonus. Die bonus bedraagt "€24.463 per bestuurslid per procentpunt stijging van de winst per aandeel in het voorgaande jaar boven het inflatiepercentage met een maximum van het salaris van dat jaar", klinkt het enigszins cryptisch in het jaarverslag. De bedragen zelf spreken boekdelen.

Zo kregen alle bestuursleden in 2001 bijna de maximale bonus uitgekeerd (het basissalaris over 2000). Is dat niet wat veel, gezien het feit dat de winstgroei halveerde? Niet als je de bonussystematiek op de juiste manier tegen het licht houdt. De bonussen over 2001 zijn namelijk gebaseerd op de resultaten over 2000, zo bevestigt Aegon. En 2000 was dus nog 'zeer succesvol'.

Bestuursvoorzitter Kees Storm kon dan ook met een gerust hart een bonus opstrijken van €616.000. Bestuursleden Paul van de Geijn en Jos Streppel mochten €457.000, respectievelijk €305.000, bijschrijven. Alleen de nieuwe baas Don Shepard kreeg met €1,3 miljoen méér bonus dan hij een jaar eerder nog als basissalaris op zijn rekening gestort kreeg. Volgens een woordvoerder komt dat omdat er in de VS toeslagen worden betaald waarvoor de Nederlandse Aegon-bestuurders niet in aanmerking komen.

Het basissalaris van de bestuursleden steeg dus eveneens. Kreeg Storm in 2000 nog €616.000, het afgelopen jaar was dat €642.000. Van de Geijn en Streppel maakten een sprongetje van €458.000 en €306.000 naar €475.000. Dat het sprongetje van Streppel groter is dan dat van Van de Geijn, komt omdat de eerste in 2000 pas in mei toetrad tot de raad van bestuur. Het basissalaris van Shepard steeg in 2001 tot €1,12 miljoen (van €1,08 miljoen in 2000).

De raad van bestuur zal het dit jaar waarschijnlijk van dat basissalaris moeten hebben. Gezien de halvering van de winstgroei in 2001 zal de bonus in 2002 flink lager zijn. Misschien dat de veel besproken optieregeling van Aegon dan soelaas kan bieden. De enige die in 2001 opties uitoefende, was Streppel: 25.000 tegen een koers van €34,98. Streppel kreeg de opties voor €17,36: de uitoefening ervan leverde hem dus €440.500 op.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.