De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Damrak laat hoofd hangen
   
 

AMSTERDAM - Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs lieten gisteren het hoofd hangen. De onveranderd gebleven rentetarieven van de Europese Centrale Bank kwamen niet als een verrassing en konden de matte stemming dus ook niet keren. Tegen het eind van de handelsdag krabbelden de koersen nog wat op, maar een verlies van 1,2% bleek onontkoombaar. De AEX-index sloot op 521,73 punten. De Midkap hield de schade beperkt tot een daling met 0,2% op 525,37 punten. Dat was vooral te danken aan KLM.

De beurskoers van de luchtvaartmaatschappij dikte met 2,7% aan tot €16,73. KLM profiteerde van de belangstelling van het Amerikaanse Delta Air Lines om de Nederlanders te betrekken in de Skyteam-alliantie, waar ook Alitalia deel van uitmaakt. KLM zei in een reactie echter geen haast te maken met een mogelijke aansluiting bij een alliantie. De beurskoers kreeg daarnaast een impuls door goede beladingscijfers over de maand maart. De beladingsgraad kwam uit op 82,8% tegen 77,8% in maart vorig jaar. Dat werd vooral bereikt door de inzet van minder vliegtuigen.

De aandelen van bankverzekeraar Fortis maakten tegen de stroom in een koerssprong van 1,6% op €25,95. Beleggers waren in de ban van geruchten dat bankbedrijf BNP Paribas een bod op Fortis zou willen uitbrengen, mogelijk samen met verzekeraar Axa. In het laatste geval zou het Belgisch-Nederlandse concern verdeeld worden. Een overname van Fortis zou haaks staan op de strategie die het bedrijf verkondigt. De bankverzekeraar zoekt een fusiepartner op gelijkwaardige basis.

ABN Amro kreeg op de beurs een tik van 1,4% te verwerken. Analisten van Effectenbank Stroeve hebben hun beleggingsadvies voor de aandelen verlaagd van houden naar verkopen. De analisten twijfelen eraan of de bank er in slaagt om zijn zakenbank in de komende jaren voldoende winstgevend te maken. Een aandeel ABN Amro zou naar de mening van Stroeve niet duurder mogen zijn dan €22. ABN Amro sloot gisteren op €21,54.

Het aandeel Ahold moest in de middaguren flink terrein prijsgeven. Uit het jaarverslag bleek dat de grootgrutter in 2001 volgens de Amerikaanse boekhoudkundige regels een last van €27,5 miljoen heeft moeten nemen in verband met nieuwe regels voor berekeningsmethodieken voor financiële instrumenten en hedging-activiteiten. Ook het winstcijfer van het Zaanse concern viel volgens Amerikaanse regels vies tegen. Ahold sloot 4,8% lager op €28,70.

Wessanen klom 1,1% tot €9,65. In een met veel tumult verlopen jaarvergadering liet zuivelbedrijf Campina weten nog steeds hevig geïnteresseerd te zijn in de aankoop van Leerdammer. Aandeelhouders gaven het bestuur van Wessanen toestemming om in een periode van twee jaar maximaal 20% nieuwe aandelen uit te geven. Er wordt op gehoopt dat de onderneming daarvan gebruik zal maken voor de acquisitie van onderdelen van chemieconcern Novartis. Daarnaast werd er een pleidooi gehouden voor decertificering van de stukken Wessanen, zodat aandeelhouders meer te vertellen krijgen binnen het bedrijf. De commissarissen lieten blijken open te staan voor die suggestie.

Apparatenfabrikant Océ rapporteerde beter dan verwachte kwartaalcijfers. De winst daalde met 8% tot €25,8 miljoen. Er werd echter een daling tot €20,8 miljoen voorzien. De beurskoers steeg daardoor met 1,2% tot €13,93.

Procentueel de grootste koerssprong werd gisteren gerealiseerd door automatiseerder Seagull: plus 18% op €3,60. Woensdagavond maakte het bedrijf bekend uit de rode cijfers te zijn gekropen. Over de tweede helft van het huidige boekjaar wordt naar verwachting een break-even-resultaat gerealiseerd. Verschillende analisten verhoogden het beleggingsadvies voor Seagull.

Ondernemersgroep Internet Foundation wil zijn belang van 26% in De Vries Robbé Groep verkopen aan G-Trade dat in handen is van De Vries Robbé-directeur George Tóth. Het eerste pakket van 200.000 stuks aandelen De Vries Robbé is inmiddels overgedragen. Daardoor is het belang van G-Trade uitgebouwd tot 22,5%. De beurskoers steeg met 6,9% tot €1,55.

Richard van de Crommert



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.