De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  VS nemen rol van
vredestichter aan

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De Amerikaanse president Bush heeft zichzelf gisteravond onder zware internationale druk opgeworpen als een strenge, maar rechtvaardige vredestichter tussen de Israëli's en de Palestijnen. "Ik verwacht beter leiderschap en ik verwacht resultaten." Amerikaanse media spraken van een 'beleidswijziging'.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Colin Powell (links) en president Bush (Foto: REUTERS)
Zowel de Israëlische premier Sjaron en de Palestijnse leider Arafat kregen een draai om de oren van de president, die een eind eiste aan het escalerende geweld. "Genoeg is genoeg", aldus Bush, die in een verwijzing naar een recente zelfmoordaanslag duidelijk maakte dat de huidige situatie volstrekt uitzichtloos is: "Wanneer een 18-jarig Palestijnse meisje zichzelf opblaast en een 17-jarig Israëlisch meisje doodt, is de toekomst van beide volkeren stervende."

Minister Colin Powell van Buitenlandse Zaken moet nu vanaf komende week als een soort hedendaagse Henry Kissinger tijdens een pendelmissie in het Midden-Oosten proberen een vredesakkoord te bereiken, met als uiteindelijk doel de creatie van een eigen staat voor de Palestijnen en een verzekerd, veilig voortbestaan van Israël.

Powell zelf verklaarde in een tv-interview afgelopen woensdagavond dat de Palestijnen het vooruitzicht van een politieke oplossing moet worden geboden. "Het moet niet alleen gaan om een bestand en afspraken over veiligheid", aldus Powell. Het politieke proces moet veel eerder dan tot nog toe werd gedacht tot stand komen. "Dat proces zal snel tot een Palestijnse staat of een interim-staat moeten leiden", zo liet de minister weten.

De missie van Powell is een enorme politieke ommezwaai van het Witte Huis. Afgelopen weekeinde leek Bush nog het groene licht te geven voor het militaire optreden van Israël naar aanleiding van de golf zelfmoordaanslagen. Bush zei dat Israël het volste recht had zichzelf te verdedigen en repte met geen woord over een mede door de VS ondersteunde resolutie van de VN-Veiligheidsraad waarin Israël werd opgeroepen de troepen terug te trekken.

Bush eiste gisteren echter klip en klaar het vertrek van het Israëlische leger uit de Palestijnse steden, waaronder Ramallah, waar Arafat met honderden medewerkers vastzit in zijn belegerde hoofdkwartier.

De ommekeer van Bush komt na een golf van kritiek uit Europa en de Arabische wereld en heeft ook een binnenlands-politieke achtergrond. Door de crisis in het Midden-Oosten is de olieprijs fors gestegen en dat komt slecht uit in het zicht van tussentijdse Congresverkiezingen in november.

De Israëli's moeten volgens Bush meer mededogen tonen met het gewone Palestijnse volk en de bouw van nederzettingen in Palestijnse gebieden stopzetten. Hij riep de Israëli's op een eind te maken aan de vaak vernederende behandeling van Palestijnen bij wegblokkades.

Een uiteindelijke Israëlische terugtrekking uit de bezette gebieden met veilige en erkende grenzen voor de joodse staat zal in het plan van Bush ook de basis moeten zijn voor vredesakkoorden met Syrië en Libanon.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.