De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Altijd mobiel
online met i-mode

Van onze financiële redactie

   
 

AMSTERDAM - Het actuele weerbericht bekijken, De Telegraaf lezen, je e-mail bekijken of controleren waar de files staan. Het kan vanaf 18 april allemaal met het nieuwste mobiele snufje i-mode van KPN. Dit jaar denkt het Nederlandse telecombedrijf al 100.000 gebruikers te hebben van deze nieuwe technologie, die het razendsnel (zes maal sneller dan gsm) versturen en ontvangen van grote hoeveelheden data via de mobiele telefoon mogelijk maakt.

Volgend jaar denkt KPN zelfs meer dan 1 miljoen toestellen te hebben verkocht in Nederland, Duitsland en België.

I-mode wordt door velen gezien als een voorloper van umts, een vorm van mobiele (data)communicatie die eind volgend jaar in ons land wordt geïntroduceerd. Voor umts heeft KPN door miljardeninvesteringen in licenties en netwerken zich diep in de schulden gestoken.

Betaalbaar

Een van de grote voordelen van i-mode is dat men altijd 'online' is. Men hoeft dus niet steeds opnieuw in te bellen, wat bij het mislukte wap wel het geval was. Betaald wordt er dan ook niet meer per seconde dat er verbinding is, maar per hoeveelheid informatie die opgevraagd of verstuurd wordt.

KPN heeft voor i-mode contracten afgesloten met 50 aanbieders van informatie. Die aanbieders hebben 65 sites, variërend van kookrecepten tot het laatste nieuws of van beurskoersen tot spelletjes. De helft daarvan is nu (nog) gratis; voor de rest moet worden betaald, tot maximaal €2 per maand per dienst.

Ook e-mail kan via het mobieltje worden verzonden of ontvangen. Daarvoor betaalt men 3 eurocent per ontvangen of verzonden bericht. Dat betekent wel dat ook voor niet gewenste mails (de zogenoemde 'spam') moet betalen: zodra er in de KPN-computer een mailtje binnenkomt wordt de klant daarvoor belast.

Hoewel KPN stelt dat i-mode 'betaalbaar is voor de consument' vreest de Consumentenbond toch dat er problemen kunnen ontstaan door te enthousiaste gebruikers. Afrekenen gebeurt immers pas achteraf, wat tot vervelende verrassingen kan leiden. Hoge nota's leidden er kort na de introductie van gsm toe dat telecomaanbieders met prepaidkaarten op de markt kwamen, kaarten waarmee niet meer gebeld kon worden dan waar vooraf voor betaald was.

Liever zag de Consumentenbond dan ook dat een i-mode gebruiker van tevoren op zijn schermpje een melding krijgt of en hoeveel er voor de dienst moet worden betaald.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.