De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 april 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Trauma voor Marc Klein Essink

door Wilma Nanninga

   
 

AMSTERDAM - Marc Klein Essink is het zat zijn energie te verbruiken aan de commotie rond zijn persoon in de zgn. 'Knip Mark eruit'-actie van de HMG-groep, die een kort geding tegen de acteur/presentator heeft aangespannen omdat Klein Essink de moed heeft gehad in een door Endemol geproduceerde ziekenhuisserie bij Net 5 - niet echt de vrienden van HMG - te gaan spelen.

Niet alleen Klein Essink en een enorm productieteam worden de dupe als HMG zijn zin krijgt, maar ook aan de wens van de kijker wordt volkomen voorbijgegaan. Die krijgt de serie dan niet te zien!

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x375, 28kb)

Immers, als Mark, zoals hij zegt, uit elke scène moet worden geknipt, blijft er heel weinig over. "Ik speel een van de hoofdrollen. Wat willen ze nou?" zegt Mark Klein Essink. Dan kun je net zo goed alle afleveringen die knispervers op de plank liggen te dampen in de prullenbak storten."

"Je zou de serie dan ook voor een heel groot deel opnieuw moeten opnemen. Onmogelijk natuurlijk", verzucht Klein Essink. "Dat zou ontzettend jammer zijn, terwijl iedereen weet dat het Nederlandse drama nou niet bepaald voor het opscheppen ligt. De mensen willen dat graag en ik wil er graag in meespelen. Ik ben namelijk acteur!"

Vandaag staat Klein Essink, echtgenoot van Carolien van de Berg en de vader van het banjertje Elia (12) en de net zo lekker drukke Romy (8), samen met John de Mol in het beklaagdenbankje. Om zich te verdedigen. Te vertellen hoe hij te goeder trouw is geweest en zich aan alle afspraken heeft gehouden.

Mark voorzag vorig jaar februari al dat er gezeur van zou komen. "Toen werd me vriendelijk verzekerd door de HMG-groep, bij monde van programmadirecteur Bert van der Veer, dat ik als acteur vrij was te gaan en te staan waar ik wilde. In 1999 werd zijn contract weliswaar verlengd, maar alleen met de functieomschrijving presentator, het regeltje acteur was geschrapt. Hij ging hij daardoor financieel op achteruit, maar Mark proefde toen niet dat het hem kwalijk genomen zou worden als hij niet in een dramaserie voor RTL4 maar voor SBS6 of Net 5 zou spelen."Dat maakte niet uit, geen probleem", zei Van der Veer. "Je bent vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Dat acteren hoeven wij niet meer."

"En nu doen ze opeens wel moeilijk", verzucht Klein Essink. "Als HMG zijn zin krijgt, zal de serie nooit zo worden uitgezonden, terwijl ik weet dat het stuk voor stuk prima afleveringen zijn. Ziekenhuisseries zijn hot, series als Chicago Hope en ER scoren enorm goed. Het concept is eerst aan HMG aangeboden, maar die gingen plotsklaps met ID TV in zee, die nauwelijks drama-ervaring voor het grote publiek heeft." We willen niet alle eieren in hetzelfde mandje leggen', was de verklaring van HMG.

'Trauma 24/7' is volgens Klein Essink een prima serie geworden: "Wij hebben helaas niet het budget om afleveringen van 20 miljoen dollar te maken, maar voor goed Nederlands drama kan het ook met minder. Medisch Centrum West was in die dagen toch ook hartstikke leuk? Heel veel mensen doe je er een plezier mee."

Marc Klein Essink. "Ik ga ervan uit dat de rechter zal voorstellen om snel met elkaar om de tafel te gaan zitten, HMG-directeur Dick van der Graaf, John de Mol en ik. Maar ja, dat heb ik al tien keer voorgesteld."

Gerucht

Toch gaat het gerucht dat het best eens heel anders kan gaan uitpakken voor Klein Essink. Dat er ergens in dat keurige contract in artikel 398, sub 622 piepkleine lettertjes worden gevonden, waarmee de presentator aan de leiband van HMG moet blijven lopen. En dat terwijl het recht op lijfeigenschap bij de wet al een tijdje verboden is.

"Ik ken die geruchten, maar ik heb er echt alle vertrouwen in", zegt Klein Essink. En dan met een diepe zucht: "Wie er wint of verliest, doet er helemaal niet toe. Je krijgt gewoon een rotsituatie. Het vreet energie. Ik werk keihard om iedere keer een mooie Staatsloterijshow neer te zetten, heb een gezin, ben keihard aan het werk om van 'Trauma 24/7' een succes te maken en dan krijg je dit. Ik kan het eerlijk gezegd nog steeds niet geloven. Het is een soap an sich."

Foto's uit de serie zijn al naar de redacties van de omroepgidsen verspreid, net als de inhoudsopgaven, de tijdstippen van uitzending, de eerste zou half april op de buis moeten verschijnen, en ga zo maar door.

"Ja, je lacht erom, maar het is niet niks hoor. Ik kan er ook alleen nog maar om lachen. Net als bijna heel Hilversum. Dit is echt te zot. Ik heb altijd uitstekend met Dick van der Graaf, HMG-directeur, door één deur gekund, nooit een probleem gehad. Prima vent, maar wat hij nu doet, daar kan ik echt met mijn pet niet bij. Alle partijen worden de klos. Ook de kijker."

Ordinair

Die mag de serie niet zien vanwege een vermeend akkefietje tussen HMG en Endemol, omdat HMG Endemol, producent van Starmaker (kijkdichtheid praktisch nul) verantwoordelijk houdt voor de enorme flop die ze ermee hebben behaald. "Dat was schrikken, want in het buitenland - Brazilië, Frankrijk en nog wat Zuid-Europese landen - was Starmaker een klapper van jewelste. Het lijkt er op dat ik de speelbal word van een ordinaire partij powerplay."

Als de rechter het groene licht geeft voor 'Trauma24/7' - en daar heeft Klein Essink alle vertrouwen in - of als vlak voor zijn opkomst in de rechtszaal de kwestie alsnog in der minne wordt geschikt, dan zullen alleen de kijkcijfers winnen. Want iedereen wil toch zien waar al die herrie om is geweest. En als Klein Essink als dokter Ronald den Hartog net zo schittert in 'Trauma 24/7' als hij jaren geleden deed in Medisch Centrum West dan hebben talloze kijkers een aantal leuke avonden.

Vanmiddag zullen we meer weten.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 april 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.