Na bestudering van het vredesvoorstel van de Arabische Liga in Beiroet kwam de regering van premier Ariel Sjaron tot de conclusie dat daarin te veel concessies van Israël werden geëist.
Het was met name de harde opstelling over de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen en de morele support aan de Palestijnse opstand die tot die gedachte hebben geleid.
Verwacht wordt nu dat het leger lang in de Palestijnse gebieden zal blijven en dat de acties niet tot Ramallah beperkt zullen blijven.
Stap voor stap zal het Palestijnse gebied worden uitgekamd op zoek naar militanten en hun wapens. De militaire confrontatie zal daarbij naar een zo'n hevig punt worden gevoerd dat de Palestijnse autoriteit of wat daar dan nog van over is op de knieën naar de onderhandelingstafel zal worden gedwongen.
"Dit is een oorlog om het einde van het Palestijnse terrorisme te bewerkstelligen. Er is nog maar één belang en dat is de veiligheid van Israël", verklaarde de Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer, gisteren.
Overigens wordt binnen het leger benadrukt dat de bezetting van de Palestijnse gebieden niet langer dan enige weken zal duren. Israël is niet van plan de gebieden permanent bezet te houden omdat het beseft dat hoe langer zo'n operatie duurt hoe groter de risico's worden.
Israël beschuldigt de Palestijnen door de aanhoudende aanslagen de missie van de Amerikaanse gezant Anthony Zinni te hebben gesaboteerd . Het lijkt zich daarom nog weinig van de Amerikanen aan te trekken, als die al niet, zoals Arafat beweert, achter de Israëlische acties staan.
Interessant zal zijn te zien wat de Palestijnse politiemacht gaat doen. Tot nu toe hebben die zich nog redelijk afzijdig gehouden van de gevechten die ze overlaten aan losser georganiseerde organisaties. Vast staat dat de Hamas-beweging en de islamitische Jihad hun aanslagen op Israël zullen voortzetten. Hamas heeft al een zelfmoordoffensief aangekondigd. Meer bloedvergieten van beide kanten is dus te verwachten. Terreur wint
Daarmee is volgens de Israëlische krant Yediot Aharonot al duidelijk wie de winnaar is geworden van het nu al achttien maanden durende conflict: de terreur.
De groeperingen die erop uit waren om wat twee jaar geleden nog politieke geschillen leken te veranderen in een oorlog om het voortbestaan van een van de twee staten, heeft volgens de krant aan het langste eind getrokken.