De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 30 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Wereld vindt militaire
actie Israël zinloos

Van onze redactie

   
 

buitenland AMSTERDAM - Woede en frustratie spreken uit de reacties in de wereld op de pogingen van het Israëlische leger, het hoofdkwartier van Jasser Arafat in Ramallah te vernietigen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Hubert Védrine, verweet Israëls regeringsleider Ariel Sjaron gebrek aan politiek verstand, door te proberen met militaire middelen "Arafat te smoren".

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 15kb)
Colin Powell. (Foto: EPA)
Na een half etmaal stilzwijgen (waarin wel het kernkabinet in Washington bijeenkwam) maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, duidelijk waar de verantwoordelijkheid voor het nieuwe militaire geweld lag: bij de Palestijnse terroristen.

Powell zei verzekeringen te hebben ontvangen dat Jasser Arafat ongedeerd zou blijven en deed een beroep op premier Sjaron het wapengeweld te beperken. Maar het was de bomaanslag in Netanja geweest, met 22 doden, die een eind had gemaakt aan "voorzichtig optimisme" over vredeskansen in het Midden-Oosten, aldus de minister: "De terreur heeft de crisis teweeggebracht, niet het ontbreken van een politieke weg naar voren".

De president van Libanon, Emile Lahoud, noemde het Israëlische offensief het antwoord van Sjaron op de uitgestoken vredeshand van de Arabische Liga.

China drong er bij beide partijen in het conflict op aan, de strijd te staken en te gaan praten. Ruslands minister van Buitenlandse Zaken, Ivanov, wees er nog eens op dat het conflict alleen door een dialoog kan worden opgelost, maar de plaatsvervangend parlementsvoorzitter, Vladimir Loekin, noemde de Israëlische militaire actie een gerechtvaardigde vorm van zelfbescherming. Loekin, voormalige ambassadeur in Washington, vond dat de ontwikkelingen het volledig falen aantonen van de Amerikaanse diplomatie, die veel te veel naar zich toe had getrokken. Hoewel Rusland met de VS mede-verantwoordelijk is voor het vredesproces in het Midden-Oosten, is het Russische aandeel, vergeleken met dat van de Amerikanen, te verwaarlozen.

In Europa waren, behalve kritiek op Israël, ook woorden van begrip voor het Israëlische optreden te besluisteren. Namens EU-'minister' Solana zei een woordvoerster dat Israël "het legitieme recht had tegen terrorisme te strijden", maar dat dit nog niet betekent dat "het probleem van het terrorisme met militaire middelen kan worden opgelost".

In Cairo demonstreerden enige honderden mensen, waarbij geroepen werd: "Met onze geest en ons bloed willen wij onszelf opofferen".




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 30 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.