De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ajax 2 is nu
hoofdgerecht

   
 

AMSTERDAM - Iedere rockband die in het voorprogramma van een grote ster staat geprogrammeerd, hoopt ooit eens op eigen kracht zoveel publiek te trekken. Wat in de muziekwereld vaak jaren duurt, is Ajax 2 in één seizoen gelukt. Na tweemaal in de ArenA als verrassend voorgerecht het publiek lekker gemaakt te hebben treedt stuntploeg Ajax 2 vanavond voor ruim 19.000 toeschouwers in de halve finale tegen FC Utrecht aan als hoofdgerecht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x284, 17kb)
De laatste test voor de halve finales. Kiran Becham, die vermoedelijk vuurvreter Stijn Vreven tegenkomt, oefent hier tegen routinier Petri Pasanen, vanavond de routinier in Ajax 2. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
"Bij de vorige twee keer speelde ergens in je achterhoofd nog mee, dat na ons een wedstrijd kwam die de avond voor het publiek eventueel nog goed kon maken. Nu zijn wíj de hoofdvoorstelling en dat geeft extra druk", vindt trainer Jan Olde Riekerink. "Dat is wel zo", reageert Ajax 2-aanvaller Kiran Bechan, "Maar door al die mensen op de tribune, die speciaal voor jou komen, ga je je wel beter voelen en krijg je extra veel zin om te spelen."

De wedstrijd tegen FC Utrecht is als solo optreden in de ArenA een nieuwe stap in het versnelde groeiproces dat de beloften van Ajax dit seizoen hebben doorgemaakt. "Spelers op deze leeftijd groeien ook door middel van meer zelfbewustzijn. Als je een wedstrijd op een hoger niveau speelt en je merkt dat je dat aankan, krijg je een kick van jezelf. Dat is een bevestiging van je kwaliteiten", aldus Olde Riekerink, die vanavond een beroep doet op Petri Pasanen en voor de van een uiterst lange blessureperiode teruggekeerde Ole Tobiasen een plaatsje op de bank inruimt. Verder wordt het elftal opgebouwd uit de gebruikelijke groep, dus zonder spelers van Ajax 1. De strijd met FC Utrecht om een plaats in de finale is al het achtste optreden van Ajax 2 in de Amstel Cup. In de voorronde rekende de ploeg af met de amateurs van Huizen (5-1) en ADO'20 (3-1) en de profs van FC Volendam (3-2). Daarna volgden Haarlem (4-0), De Graafschap (2-0), FC Twente (2-1, na sudden-death) en Stormvogels/Telstar (3-0).

"Het is zeker niet zo dat we over iedereen heen zijn gelopen. FC Volendam, Haarlem en Stormvogels/Telstar waren bijvoorbeeld in de eerste helft gelijkwaardig aan ons. De geluksfactor heeft ook een rol gespeeld. Zo hebben we met de wedstrijd tegen FC Utrecht al voor de zesde keer een thuisduel en maakten wij tegen FC Twente pas in de 93e minuut de gelijkmaker", relativeert Olde Riekerink.

Ook al is het budget waarmee Ajax het tweede elftal onderhoudt een veelvoud van het geld dat bijvoorbeeld clubs uit de Gouden Gids Divisie hebben te besteden, toch denkt Olde Riekerink niet dat zijn elftal - als het daar de gelegenheid toe kreeg - in die divisie moeiteloos kampioen zou worden. "Op de lange termijn leggen we het af op een tekort aan ervaring en fysieke kracht. Toch denk ik, dat we dicht onder de top zouden kunnen spelen."

Voor het duel met FC Utrecht spelen beide vanzelfsprekende tekortkomingen ook een rol, alhoewel Olde Riekerink niet zo bezorgd is over het verschil op het fysieke vlak. "Tegen FC Twente en De Graafschap - waar we onze beste wedstrijd in het bekertoernooi tegen speelden - hebben we laten zien dat het fysieke verschil met een eredivisieclub geen probleem hoeft te zijn. Speciaal aan FC Utrecht is echter de bereidheid om vooruit te verdedigen. Ik verwacht dat FC Utrecht er vanaf het begin vol op zit. Het is voor ons zaak de eerste twintig minuten goed door te komen, want voor FC Utrecht is de factor tijd een grotere druk dan voor ons."

De bereidheid om voor elkaar door het vuur te gaan is niet alleen een grote kracht van FC Utrecht, maar zeker ook van Ajax 2. "De vaste kern van de ploeg kent elkaar al vanuit eerdere jeugdelftallen. Je kent elkaars sterke en zwakke punten en houdt daar rekening mee. Zo bouw je aan een vriendenploeg, die alleen maar sterker wordt", weet doelman Maarten Stekelenburg, die bijval krijgt van Olde Riekerink. "Dit elftal heeft een bepaalde chemie. Daarom is ons uitgangspunt geweest het in het bekertoernooi zoveel mogelijk met de spelers van onze eigen selectie te doen."

Bekertopper live op tv

De halve finale van het bekertoernooi om de Amstel Cup, tussen Ajax 2 en FC Utrecht, is vanavond live te zien bij SBS 6. De voorbeschouwing van het beladen duel in de Amsterdam ArenA begint om 20.00 uur.

Het wedstrijdverslag wordt afgewisseld met beelden van de eerste divisie-topper RBC-Excelsior.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.