De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Sabotage Tsjechië
doet Oranje das om

   
 

AMSTERDAM - Z'n sabotagewerk mag achteraf als gelukt worden beschouwd. De Tsjechische bondscoach Karel Brückner frustreerde vorige maand de besprekingen betreffende het wedstrijdprogramma in groep 3 van de EK kwalificatie voor Portugal 2004. Hij weigerde tegen Oostenrijk of Nederland uit te komen de eerste twee duels. Gisteren bij de loting op het UEFA hoofdkwartier in Nyon kreeg hij z'n zin. Tsjechië, de belangrijkste concurrent van Oranje, start na de zomer uit bij Moldavië en krijgt vervolgens Wit-Rusland op bezoek.

Twee klussen, die zijn te doen zonder de geschorste Pavel Nedved, Tomas Repka en Milan Baros. Het trio is dan juist op tijd weer speelgerechtigd om in het voorjaar 2003 naar Nederland af te reizen voor de eerste confrontatie tussen de groepsfavorieten. Precies zoals Brückner het voor ogen had. Enige onvolkomenheid voor de Tsjech is dat hij niet afsluit met drie thuisduels, maar met een uitwedstrijd in Wit Rusland, gevolgd door Tsjechië-Nederland en Oostenrijk-Tsjechië.

Het Oranje van Dick Advocaat kan als kind van de rekening worden bestempeld. Tot tussenkomst van Brückner stond er een start in Praag tegen het gehandicapte Tsjechië gepland, zou onderweg niet binnen drie dagen een return tegen Tsjechië en een duel tegen Oostenrijk op het programma staan en werd afgesloten met Oostenrijk thuis, Moldavië uit en Wit-Rusland thuis. Het lot was Nederland echter allerminst gunstig gestemd. ,,Toch weiger ik me daar druk over te maken", aldus bondscoach Dick Advocaat. ,,We dienen kwalificatie op het veld af te dwingen; achter de groene tafel heeft nog nooit iemand zich gekwalificeerd. In ieder geval hebben we voldoende kwaliteit voorhanden om ons te plaatsen voor het EK in Portugal."

De start op 7 september, na de laatste oefenduels tegen de Verenigde Staten op 19 mei en Noorwegen op 21 augustus, is vrij normaal met Wit Rusland thuis, Oostenrijk uit in 2002 en in het voorjaar 2003 met het bezoek van de Tsjechen en de uitwedstrijd tegen Moldavië. Op 7 juni staat het pikante uitduel tegen Wit Rusland op het programma. Pikant omdat dezelfde confrontatie dan op de dag af acht jaar geleden in Minsk verloren ging met 1-0. Achteraf niet noodlottig voor het Europees kampioenschap in Engeland 1996 omdat uitgerekend Tsjechië die dag verloor bij Luxemburg. Maar Oranje heeft geen goede herinneringen aan interlands na de competitie. Vorige zomer ontsnapte het nog met Louis van Gaal in Estland. In het najaar van 2003 volgen twee ware krachtproeven in vier dagen tijd met op 6 september Nederland-Oostenrijk, gevolgd op 10 september door Tsjechië-Nederland.

,,Ongetwijfeld zal de beslissing dan zijn gevallen in groep 3 en de winnaar, die zich automatisch kwalificeert voor het EK 2004 in Portugal, bekend zijn", analyseerde bondscoach Dick Advocaat de loting. De Hagenaar hield z'n teleurstelling verborgen. ,,Het gaat niet om het resultaat van de loting, maar om het resultaat van de wedstrijden. Ik heb er alle vertrouwen in en de opdracht is simpel: kwalificeren voor het EK op welke manier dan ook. De internationals gaven me ook deze week tegen Spanje een goed gevoel. Na het missen van het WK willen ze niet nog een groot landentoernooi meemaken vanaf de zijlijn."

De nummer twee in groep 3 wacht op 15 en 19 november een dubbele play-off tegen een runner-up uit een andere groep voor een plaatsje in Portugal. Op 30 november 2003 vindt in Lissabon de loting plaats voor de eindronde. Het EK 2004 begint op 12 juni en de finale wordt gespeeld op 4 juli.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.