De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Financiële wereld somber
over flirt USG met Start

   
 

AMSTERDAM - De toenadering van United Services Group (USG) tot de verlieslijdende uitzendgigant Start heeft de financiële wereld alom verbaasd. "Alleen als USG van plan is de slecht presterende Nederlandse tak van Start door te verkopen, kan ik hun toenadering begrijpen, anders niet", reageert analist Petra Rensma van SNS Securities.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x310, 26kb)

Het aandeel USG schoot op de Amsterdamse effectenbeurs gisteren met 8% omlaag na de berichtgeving in deze krant over de flirt van beide uitzendbedrijven. De handel in USG werd in de ochtend korte tijd stilgelegd vanwege de koersgevoeligheid van de informatie. Uiteindelijk kwamen beide partijen met een summier persbericht, waarin melding werd gemaakt van 'oriënterende gesprekken'.

Niet alleen beleggers reageerden sceptisch. Ook financiële analisten zijn weinig enthousiast dat USG uitgerekend op Start aast om tot schaalvergroting te komen. Start, qua marktaandeel de tweede uitzender van ons land, gaat momenteel operationeel en financieel door een diep dal.

"De interesse van USG voor de buitenlandse activiteiten van Start is nog begrijpelijk, maar daar houdt het dan ook mee op", zegt Albert Ploegh (Effectenbank Stroeve). Start heeft een uitgebreid kantorennetwerk in acht West-Europese landen. In de groeimarkten Duitsland, Italië en Spanje, waar de economische verwachtingen hoog gespannen zijn, speelt de Goudse uitzender volop mee in de voorhoede. In totaal heeft Start bijna 300 kantoren in het buitenland en zelfs over het mindere 2001 wordt internationaal een omzetgroei verwacht.

USG op zijn beurt heeft al verscheidene malen aangegeven zijn vleugels in Europa snel te willen uitslaan. De buitenlandse groei via strategisch verantwoorde overnames gaat het bedrijf te langzaam. De internationale spreiding van USG is bescheiden; het bedrijf is alleen aanwezig in België, Duitsland en Spanje.

De vrees dat USG zich vertilt aan Start is groot. De Almeerse uitzender onderscheidt zich positief van de concurrentie door een forse omzet- én winststijging, respectievelijk 16 en 18%. Vorig jaar werd bij een omzet van €600 miljoen een winst geboekt van ruim €46 miljoen. "USG wordt juist gewaardeerd door zijn groei-en winstcijfers tegen de markt in. Het is moeilijk te begrijpen dat zij nu kiezen voor een uitzendbedrijf dat het moeilijk heeft en in geheel andere marktsegmenten opereert", vervolgt Ploegh. Ook Rensma en andere analisten benadrukken dat Start vooral actief is in het 'blue collar-segment', waar bulkcontracten (volume) en prijsconcurrentie de dienst uitmaken. USG daarentegen excelleert juist door een brede spreiding van omzet in het midden- en kleinbedrijf en verschillende gespecialiseerde deelmarkten, zoals technici, ingenieurs en kantoorpersoneel. Daarnaast heeft het voormalige Unique callcenters en opleidingen (Luzac College) en biedt het diensten aan zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers).

"Het zal daarom voor USG geen makkie worden. Dat ze allebei aan uitzenden doen, is zo'n beetje de enige overeenkomst", zegt Wienand van der Zand (FBS Research). Ook Paul Boltjes (Van Lanschot) staat niet te juichen. "Nee, Start is geen geweldige partij. Ook als USG alleen op de buitenlandse activiteiten van Start mikt, zal zij daarvoor een behoorlijke prijs moeten betalen. Daarnaast heeft USG eerder deze maand nog benadrukt dat de winstgevendheid voorop staat. Dat maakt de stap nog onbegrijpelijker."

Rensma vermoedt een dubbele agenda bij USG. Het uitzendbedrijf zou op een scenario afstevenen waarbij Start wordt opgesplitst. "Het is natuurlijk wel een relatief goedkope manier voor USG om in één klap meer marktaandeel te verwerven, tenminste als er sprake is van een overname. Meer voor de hand ligt echter dat de buitenlandse activiteiten worden gehouden en Start Nederland wordt doorverkocht. Het is algemeen bekend dat Adecco dit goed zou uitkomen.

Het uitzendbedrijf roept al jaren dat het alleen geïnteresseerd is in nummer één- en nummer twee-posities in de markt." Wereldmarktleider Adecco heeft nu in Nederland een marktaandeel van 5,7% en neemt daarmee een zesde positie in. USG staat vijfde op de ranglijst met een marktaandeel van bijna 6%; Start heeft bijna 14%. Randstad staat onaantastbaar eerste met ruim 37%.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.