De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Vrijval van voorziening
redt boekjaar
Smit Internationale

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Een vrijval van een onderhoudsvoorziening heeft het boekjaar van Smit Internationale gered. Het sleep- en bergingsconcern kon, ondanks een miljoenen kostende reorganisatie, gisteren een nettowinst presenteren van €17,4 miljoen, 22% meer dan in 2000. Zonder de buitengewone bate zou het concern een zeer forse winstdaling noteren.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Smit Internationale ... dit jaar circa 360 miljoen omzet ... (Foto: EPA)
Door de meevaller was scheidend bestuurs- voorzitter N. Buis begin maart zelfs in staat om aan te geven dat de winst hoger uit zou vallen dan eerder verwacht. De vrijval van 'de pot' onderhoudsvoorziening is het gevolg van de veranderende boekhoudkundige regels op dit gebied en leverde een bate op van €17,8 miljoen. Dat het bedrag in 2001 is geboekt was geen toeval, erkende financieel directeur W. Kanis. "Als je reorganisatielasten hebt, kan je deze compenseren door zo'n post op te voeren. We mochten zelf kiezen hoe en wanneer we die vrijval boekten. Als het maar uiterlijk dit jaar zou zijn gebeurd." Vanaf 2002 zullen deze onderhoudskosten voor schepen jaarlijks worden verrekend.

De bate kwam goed van pas, omdat Smit in 2001 stevige reorganisatiekosten heeft gemaakt. Door de sanering, die hand in hand ging met een vorig jaar zomer al aangekondigde strategische heroriëntatie, zijn 275 banen geschrapt. De ingreep kostte €29,7 miljoen. Doordat Smit ook nog een belastingbate van €10,6 miljoen kon opvoeren, resteerde per saldo slechts een eenmalige last van €1,3 miljoen.

Die kon het concern wel dragen, want operationeel liet Smit een verbetering zien. De winst uit gewone bedrijfsuitoefening liep ruim 31% op naar €18,7 miljoen, terwijl het bedrijfsresultaat 9% groeide tot €25,6 miljoen. De omzet bedroeg €401,7 miljoen (2000: €377 miljoen).

Voor dit jaar denkt Smit een omzet van circa €360 miljoen te halen. De daling wordt veroorzaakt door het schrappen van een groot deel van de contracting-activiteiten en door het wegvallen van omzet voor de berging van de Koersk. Voor het naar boven halen van deze gezonken Russische kernonderzeeër heeft Smit naar eigen zeggen veel extra kosten gemaakt, die weliswaar de omzet stuwden, maar nauwelijks de winst. Over de winstvoorspelling was Smit terughoudend: het concern verwacht "ongeveer" eenzelfde resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening als in 2001. Volgens Buis is het, gezien de onzekere economische omstandigheden, niet verantwoord de lat hoger te leggen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.