De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beurssprint voorbij 530 ptn.
   
 

AMSTERDAM - De stemming op de Amsterdamse effectenbeurs was gisteren opperbest. Positief macronieuws uit (hoe kan het ook anders) de Verenigde Staten zette de toon. Voorspoedig bedrijvennieuws deed de rest. Hoogvliegers waren ASML, Philips en Vendex.

De AEX-index sloot 1,5% hoger op 531,21 punten. De opmars mocht een heuse eindsprint heten, want niet alleen werd de weg naar boven in de loop van de middag ingezet; het was tevens de laatste handelsdag van deze week. In verband met Goede Vrijdag zijn de financiële markten vandaag gesloten.

Het eerste duwtje in de rug kwam van de definitieve cijfers over de Amerikaanse economische groei in het vierde kwartaal. En opnieuw werd dit bruto binnenlands product-cijfer (bbp) opwaarts bijgesteld, van +1,4% naar +1,7%. Het macrocijfer bevestigt dat het dal van de Amerikaanse economie minder diep is geweest dan gedacht.

Het enthousiasme onder beleggers werd nog enigszins getemperd doordat tegelijkertijd duidelijk werd dat de prijzen in de VS minder waren gedaald dan aangenomen. Dat betekent dat de vrees voor inflatie (en zodoende een renteverhoging) een stapje dichterbij is gekomen. Ook was het aantal uitkeringen in de afgelopen week hoger dan verwacht.

Twee andere Amerikaanse data maakten evenwel later in de middag (Nederlandse tijd) een einde aan alle twijfel. Het cijfer van het consumentenvertrouwen en de inkoopmanagersindex bracht veel beleggers in de markt. De inkoopmanagersindex wees in maart een stand aan van 55,7; een stand boven de 50 duidt op groeiende activiteit. Het consumentenvertrouwen liep deze maand volgens het bijgestelde cijfer nog iets verder op naar een cijfer van 95,7, waar eerder een getal van 95 was opgeplakt. En hoewel het om het macrocijfer van de Universiteit van Michigan ging (en dus niet van de zwaarwegender conference board) waren beleggers overtuigd. Er werd voor de feestdagen nog even ingekocht.

Dat ondervond onder meer ASML. Het hoofdfonds klom 6,8% op €28,90. Het aandeel van de chipmachinefabrikant was gevraagd na berichten dat de Taiwanese chipfabrikant TSMC zijn kapitaalbestedingen met de helft verhoogt. TSMC is een klant van ASML. Daarnaast kreeg ASML een hoger koersdoel opgeplakt door analisten van BNP Paribas. Die zien een koers van €33 in de sterren, waar dit tot nog toe op €26 was gezet.

Ook Philips (voor 25% eigenaar van TSMC) was in trek. Op de jaarvergadering meldde het elektronicaconcern gisteren dat het jaar 2002 als vertrekpunt geldt voor de middellange termijn rendementsdoelstellingen: een groei van de winst per aandeel van jaarlijks 15% en een jaarlijkse omzetgroei van 10%.

Ook kondigde Philips aan over te stappen op de Amerikaanse boekhoudregels (de zogeheten US Gaap) opdat het bedrijf voor de buitenwacht beter vergelijkbaar is met de concurrentie. Beleggers vonden het prachtig en beloonden het fonds met een koersstijging van 3,5% op €34,97. De werknemers waren minder te spreken: zij staakten gisteren opnieuw voor een beter loon.

Andere hoogvliegers waren VNU (+3,4%) en Hagemeyer (+3,4%), waar het overgrote deel van de AEX-fondsen trouwens terrein won. Getronics was de schlemiel van de dag met een koersverlies van 1,6% op €3,81. De slechte prestatie kan in verband worden gebracht met de problemen van sectorgenoot Landis. De financieringsproblemen van dit 'miskend talent' drukten de koers gisteren opnieuw: met 14,8% op €0,75.

De aan- en verkoopperikelen bij VendexKBB bleven op de beurs niet onopgemerkt. Het concern meldde woensdag de doe-het-zelf activiteiten van het Belgische GIB te kopen voor €505 miljoen. Ook maakte het Midkap-fonds bekend de brillenketen Hans Anders van de hand te willen doen. Dat laatste nieuws werd nabeurs bekend, waardoor beleggers pas gisteren konden reageren. Zij bleken positief, net als de analisten van ING. Die verhoogden hun advies van 'houden' naar 'kopen' nu het bewijs in hun ogen geleverd is dat VendexKBB wel degelijk groeimogelijkheden heeft. Het aandeel VendexKBB steeg 4,7% op €15,31.

USG werd niet beloond voor de liefdesverklaring richting collega Start. Het fonds verloor 8% op €22,75. Textielgroep Twenthe zal na een verloren doodsstrijd op 8 april ten grave worden gedragen, zo maakte Euronext Amsterdam bekend. Die dag wordt de notering van het lokale fonds gestaakt omdat er volgens de curator "in redelijkheid geen uitkering op de aandelen" valt te verwachten. De laatste 'handelsdag' is dientengevolge 5 april.

Paul Jansen 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.