door Ronald Veerman DEN HAAG - De vele Nederlanders die voor de paasdagen een kratje bier of een paar flessen wijn willen kopen kunnen de komende dagen geld besparen door eenmalig extra drank in te slaan. Vanaf 1 april worden namelijk de accijnzen op bier en wijn voor het eerst in acht jaar tijd fors verhoogd, hetgeen gepaard gaat met zo'n 20 procent hogere heffingen.
Een krat bier zal daardoor na de paasdagen aan de kassa zeker zo'n 35 tot 40 eurocent duurder worden.
Champagne
Voor een fles rode of witte wijn zal doorgaans een eurodubbeltje extra moeten worden betaald, terwijl een fles champagne inclusief btw ruim 30 eurocent in prijs zal stijgen.
De belastingverhoging is het gevolg van een wens van de Tweede Kamer, die het niet langer te verdedigen vond dat de accijns op bier en wijn de laatste jaren niet is verhoogd.
Het parlement hoopt met de prijsverhogingen het gebruik van alcohol verder te ontmoedigen. Minister Borst (Volksgezondheid) had om diezelfde reden ook herhaaldelijk voor hogere accijnzen gepleit, maar hiervoor geen steun binnen het kabinet gekregen.
De afgelopen jaren is de accijns op bier en wijn niet aangepast. Zelfs een correctie op de inflatie bleef achterwege.
Een aanpassing op het prijspeil bleef uit, terwijl andere heffingen zoals de benzineaccijns wel jaarlijks worden aangepast. Terwijl de prijzen in de afgelopen 30 jaar gemiddeld 226 procent stegen werd bier in die periode 'slechts' 132 procent duurder en wijn 147 procent.
Café
Ook in het café en in restaurants zullen de prijzen van een wijntje of een biertje door de maatregel na Pasen omhoog gaan.
Tussen de Tweede Kamer en het kabinet is afgesproken dat de circa 90 miljoen euro die de maatregel oplevert volledig zal worden teruggegeven aan de burger via lagere accijnzen op frisdranken, vruchtensap en mineraalwater.
Een fles met anderhalve liter cola, up of sinas zal daardoor over enkele dagen 5 tot 10 cent goedkoper worden. Ook een liter bronwater of vruchtensap zal zo'n 5 eurocent goedkoper worden. |