De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Bouw en Philips staken: massaalste actie in jaren

Van onze verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Duizenden bouwvakkers en Philips-medewerkers hebben gisteren het werk neergelegd. Zij zijn woedend op de werkgevers. Het is jaren geleden dat Nederland zo massaal werd geconfronteerd met stakingen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 26kb)
Op de parkeerplaats naast het PSV-stadion in Eindhoven is het personeel van Philips samengedromd om minimaal 3,5% meer loon te eisen. (Foto: ANP)
"De cao-onderhandelingen verharden zich, waardoor er onrust ontstaat", zegt cao-coördinator Henk van der Kolk van vakcentrale FNV. "Philips is natuurlijk een apart geval omdat de directie altijd haar eigen koers vaart. Maar als het in de bouw misgaat dan slaat dat over op andere sectoren die nog een cao moeten afsluiten, zoals de metaalsector."

Het onzekere economisch klimaat en de torenhoge inflatie zijn volgens Van der Kolk oorzaak voor de "zeer moeizame" cao-onderhandelingen.

De gesprekken met Philips en de werkgevers in de bouw zijn voorlopig van de baan. De bonden willen niet langer verder onderhandelen.

Philips weigert tegemoet te komen aan de looneis van 3,5 procent voor vijftien maanden. Het elektronicaconcern biedt 2,5 procent.

Geen respect

In de bouw willen de werkgevers eerst praten over de huidige reisurenregeling die zij willen afschaffen, voordat er andere cao-voorstellen besproken kunnen worden. Voorzitter Roel de Vries van FNV Bouw vindt dat de werkgevers op deze manier "geen respect tonen voor hun eigen personeel".

Bij Philips staakten gisteren zo'n 15.000 mensen. Het was voor de eerste keer in 32 jaar dat bij Philips Hoorn het werk werd neergelegd. Bij de scheerapparatenfabriek van het elektronicaconcern in Drachten was sinds 1950 niet meer gestaakt.

Philips-topman Gerard Kleisterlee denkt dat de sociale onrust vooral te maken heeft met de afzwakkende concurrentiekracht van Nederland. Door de hoge loonlasten in ons land wordt Philips volgens Kleisterlee bijna gedwongen werk te verplaatsen naar landen met lagere loonkosten. "Ik beschouw dit als een maatschappelijke kwestie die over de rug van Philips wordt uitgevochten."

In de bouw was er gisteren, na twee weken van estafettestakingen op bouwprojecten, een landelijke actiedag in de Utrechtse Jaarbeurs. Duizenden bouwvakkers uit alle windstreken kwamen naar Utrecht waardoor de ringweg volledig dichtslibde.

"We moeten gewoon alles in één keer platgooien", zegt Hans Loonen (37) uit Den Bosch. "Dan heb je meer macht." Op een spandoek staat: 'Heren werkgevers, jullie zijn toch zo goed in onderling afspraken maken? Waar wachten we dan nog op?'

Over het loon is in de cao-onderhandelingen voor de bouw nog niet eens gesproken. En dat terwijl de bonden 4 procent meer loon voor twaalf maanden eisen. De werkgevers zitten op de nullijn.

De vakcentrale FNV maakte gisteren bekend dat de gemiddelde loonstijging voor 2002 voorlopig uitkomt op 3,5 procent. De vakcentrale vindt dat een verantwoorde loonstijging die het inflatiespook in bedwang houdt. Het Centraal Planbureau verwacht voor dit jaar een inflatie van 3,5 procent.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft geen goed woord over voor de instelling van de bonden. "De dure cao's van nu zijn de brandstof voor de inflatie van volgend jaar", aldus de werkgeversorganisatie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.