De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 29 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Officier sleept reddende engel voor de rechter

Van onze correspondent

   
 

LEEUWARDEN - Een heldhaftige daad waarbij het leven werd gered van een vrouw in Heerenveen, heeft een Fries bijna een fikse werkstraf opgeleverd. De 'verdachte' redde het leven van een vrouw op het NS-station in Heerenveen, toen zij door een dolgedraaide Somalische asielzoeker tientallen keren werd gestoken.

De Fries reageerde op haar hulpgeroep, achtervolgde de maniakale messentrekker en sloeg de asielzoeker zó hard, dat die het ziekenhuis inging met een dubbele kaakbreuk.

Officier van justitie Leontine de Haas zag hierin "zware mishandeling" en eiste voor de rechtbank Leeuwarden 100 uur werkstraf tegen de held. Ze wilde eerst zelfs enkele maanden cel eisen, maar zag daarvan af, omdat er "bijzondere omstandigheden" waren.

Politierechter mevrouw mr. H.G. Meijer vond dat echter de wereld op zijn kop en prees juist de levensredder voor zijn hardhandige ingreep. De rechter ontsloeg de man onmiddellijk van alle rechtsvervolging. Dat had ook zijn advocaat mr. Wierd Veenstra gevraagd: "Hij heeft zich als een goede Nederlander gedragen, dat mag niet afgestraft worden." Een veroordeling zou zijn rechtsgevoel fors hebben aangetast, aldus de advocaat.

De dolgedraaide Somalische asielzoeker (34) werd gistermiddag wél tot drie jaar onvoorwaardelijke cel veroordeeld voor het op beestachtige wijze neersteken van de vrouw op het treinstation. Die uitspraak is conform de eis van de officier van justitie.

De vrouw, die wachtte in een wachthokje op het perron, werd tientallen keren in hoofd, hals, nek en bovenlichaam geraakt. In haar jas werden 23 messteken gevonden. Een van de messteken doorboorde haar long.

De verdachte had het slachtoffer om geld gevraagd, maar zij weigerde iets te geven. Volgens justitie is de man daarna "als een gek tekeer gegaan."

Uit gedragsrapportages blijkt echter niet dat de man ontoerekeningsvatbaar was. De problematische gebruiker van de roesopwekkende qat-bladeren ontkent te hebben gestoken.

Overmacht

Volgens de raadsman van de levensredder hadden vele andere getuigen slechts de politie gebeld en niet persoonlijk ingegrepen. Mogelijk was de vrouw dan overleden. Zijn cliënt heeft volgens hem juist 'dapper' ingegrepen.

De Fries kan niet worden vervolgd "omdat hij handelde in een situatie van psychische overmacht", aldus de rechtbank. Volgens de rechter moet de steekpartij 'afschuwelijk' zijn geweest. De man poogde zo goed mogelijk de vluchtende Somaliër tegen te houden om hem over te dragen aan de politie, meent de rechter.

De Fries was kwaad en opgefokt door de steekpartij. Bovendien vreesde hij dat de asielzoeker op hém zou gaan insteken. Daarom sloeg de tengere man hard in op de man. Volgens de rechtbank was hij door de aangrijpende gebeurtenis niet meer in staat zijn eigen wil te bepalen, waardoor de klap harder uitviel dan gedacht.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 29 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.