De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Ontslag schaatscoach
Mueller wordt aangevochten

   
 

AMSTERDAM - Hired to be fired - ingehuurd om ontslagen te worden. In vier woorden gaf Peter Mueller in het verleden meermaals aan welk lot iedere coach vroeg of laat boven het hoofd hangt. Gisteren was het de beurt aan de Amerikaan zelf, toen hij van SpaarSelect-directeur Jan-Willem van Dijk officieel te horen kreeg dat er een einde is gekomen aan de samenwerking tussen beide partijen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
Peter Mueller
Dat Muellers echtgenote Marianne Timmer de resterende twee jaar aan de ploeg verbonden blijft, noemde de trainer niet meer dan normaal. "Dit ontslag is mijn probleem. Niet het hare."

"De combinatie Peter Mueller-Marianne Timmer zorgde voor enige wrijving in de ploeg", wenste Van Dijk slechts een tipje van de sluier op te lichten. De juridische afhandeling van de breuk belooft evenwel een langdurig en keihard juridische steekspel te worden. Van Dijk, die tijdens het olympisch kwalificatietoernooi van vorig jaar december in Thialf nog met de hand op het hart bezwoer dat Mueller zijn contract met SpaarSelect zou uitdienen tot en met de Winterspelen van 2006 in Turijn, heeft inmiddels de Centrale Organisatie Werk en Inkomen (CWI, het voormalige arbeidsbureau) verzocht de samenwerking met Mueller te mogen beëindigen. Daarmee probeert de directeur van het financieel adviesbureau te voorkomen dat hij (een deel van) de resterende anderhalf miljoen euro die Mueller bij het uitdienen van zijn contract aan salaris zou ontvangen, als afkoopsom dient uit te betalen.

"Juridisch gezien is er tussen beide partijen namelijk geen sprake geweest van een arbeidsovereenkomst, maar van een arbeidsverhouding", verduidelijkte mr. Dick Schreuder, de advocaat van SpaarSelect.

"In dat geval is er geen sprake van een gezagsrelatie, maar wordt er uitsluitend arbeid verricht. Dat impliceert dat er geen contract hoeft te worden afgekocht en dus ook geen schadeloosstelling hoeft te worden uitgekeerd. Wanneer meneer Mueller van mening is dat er wèl sprake is van een arbeidsovereenkomst en dus recht heeft op geld, zal hij naar de rechtbank moeten stappen. In beginsel is er sprake van een overeenkomst tussen beide partijen tot het jaar 2006, waarin is voorzien in een tussentijdse opzegging. Onder bepaalde omstandigheden kunnen beide partijen af zien van verdere samenwerking. Het is dus niet zo dat dit alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan gebeuren. Maar mocht de rechter straks bepalen dat dit inderdaad een uitzonderlijk geval is, zullen wij met een plausibele verklaring voor de breuk komen. De échte reden om niet met elkaar verder te gaan is namelijk zéér gegrond."

Muellers raadsman mr. Peter Claassen toonde zich verbolgen over de argumentatie van zijn collega. "Er is geen sprake van een vertrouwensbreuk en ik heb hier wel degelijk een contract voor een totale periode van zes jaar op mijn bureau liggen. Het is dan maar aan de rechter te bepalen welke waarde aan dat document gehecht dient te worden."

"Ik snap hier niets van", reageerde de 47-jarige Mueller beduusd. "Volgens mij heb ik altijd goed werk afgeleverd en zijn de resultaten over het algemeen goed geweest." De zeven resterende schaatsers - Gianni Romme, Erben Wennemars, Mark Tuitert, Jakko Jan Leeuwangh, Annamarie Thomas, Marja Vis en Marianne Timmer - kregen allen een spreekverbod opgelegd. Desondanks maakte laatstgenoemde duidelijk de resterende twee jaar van haar contract gewoon uit te dienen. "Het heeft geen zin me solidair te verklaren met Peter en op te stappen. Privé en sport dienen in dit geval gescheiden te blijven. Ik heb het naar mijn zin in de ploeg, de reacties van de anderen zijn positief. Voor mij is het een definitieve keuze dat ik bij deze ploeg blijf."

Van Dijk gaf toe dat Jac Orie de belangrijkste kandidaat is om Mueller op te volgen. "Hij was de eerste keuze van de rijders en staat daarom boven aan mijn verlanglijstje." De voormalige assistent-coach van TVM heeft inmiddels een eerste gesprek met Van Dijk achter de rug. "Volgende week verwacht ik een telefoontje, dan hoop ik meer te weten. Ik zie dit als een mooie uitdaging", aldus de bewegingswetenschapper. Een samenwerking met Marianne Timmer beschouwt hij niet als bezwaarlijk. "Daar kunnen goede afspraken over worden gemaakt."

De suggestie dat Gerard van Velde wellicht in Orie's kielzog mee verhuist, wees van Dijk vooralsnog van de hand. "Het is te gemakkelijk om succes in te kopen. Bovendien heeft Van Velde zijn top al bereikt."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.