UTRECHT - Ajax is gisteren abrupt gestopt met de verkoop van toegangskaarten voor de bekerwedstrijd Ajax2 tegen FC Utrecht. Dit om te voorkomen dat Utrecht-fans kaartjes kopen voor vakken in de ArenA die niet voor hen zijn bedoeld. Voor de risicowedstrijd van aanstaande vrijdag is bovendien verscherpte kaartcontrole aangekondigd.
De problemen rond de kaartverkoop voor de bekerwedstrijd begonnen enkele weken geleden. FC Utrecht kreeg voor haar fans 1600 plaatsen toegewezen en de NS stelde twee speciale treinen beschikbaar om de supporters te vervoeren. De Utrecht-fans namen daarmee geen genoegen. De 1600 kaarten waren snel uitverkocht en ze eisten meer.
De harde supporterskern wist vorige week donderdag na bezetting van het Centraal Station van de Domstad bij de NS extra treinen los te krijgen, maar Ajax hield vast aan maximaal 1600 Utrecht-fans. Voor hen is in de ArenA een speciaal vak gereserveerd. Onderhandelingen tussen alle betrokkenen haalden maandag niets meer uit.
Intussen probeerden fanatieke Utrecht-supporters heimelijk met behulp van geleende clubcards van Ajax-aanhangers alsnog aan kaartjes te komen. Ze belanden dan wel, en met alle risico's van dien, in andere, niet voor hen bedoelde thuisvakken. Inmiddels zouden op die manier al honderden kaarten in verkeerde handen terecht zijn gekomen.
"We gaan er daarbij vanuit dat de echte Ajax-supporters inmiddels allang in het bezit van een kaartje zijn", aldus een Ajax-woordvoerder. Met behulp van informatie van de Utrechtse politie denkt Ajax te weten in welke thuisvakken Utrechters kunnen opduiken.
Clubcard-houders van Ajax krijgen daarom vandaag een brief van hun club, waarin zij worden gewaarschuwd dat ze verantwoordelijk blijven voor de gevolgen van het afstaan van hun plaats. Mensen die vrijdag willen plaatsnemen in een thuisvak en die wel een kaartje hebben maar geen Ajax-clubcard, worden geweerd.
Door het voortijdig stoppen van de verkoop zal de wedstrijd door niet meer dan 19.000 bezoekers worden bijgewoond. De bovenste ring blijft geheel vrij, op het vak met de 1600 Utrecht-supporters na. De Amsterdamse politie houdt 300 man paraat.
Intussen beraden de autoriteiten in de Domstad zich op stappen tegen de 250 Utrecht-fans die het CS lamlegden. Tegelijkertijd studeert de NS op de mogelijkheden de financiële schade te verhalen. De Tweede Kamer vindt dat de Utrechters voor de kosten moeten opdraaien.