De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  SCHEIDEND TOPMAN ZIET GENERAL ELECTRIC VERZWAKKEN
'Lichtdivisie Philips loopt
weg van de concurrentie'

   
 

AMSTERDAM - Philips gaat de komende jaren zijn positie als wereldmarktleider in de lichtindustrie verder versterken. "We zullen het gat met de concurrentie vergroten", stelt scheidend Philips-topman John Whybrow (55) in een vraaggesprek met deze krant. Na een glansrijke carrière van ruim 25 jaar bij het elektronicaconcern neemt de Brit morgen afscheid tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Vraag Gerard Kleisterlee naar zijn ervaringen met Whybrow, en de Philips-president spreekt met veel respect en bewondering over de vertrekkend topman. "John Whybrow is een man die volstrekt integer is", benadrukt Kleisterlee. "Hij is ook heel goed in staat om uitstekende bedrijfsonderdelen op te bouwen. Binnen Philips staat John verder bekend om de kwaliteitsverbeteringen die hij bij Medische Systemen, DAP (huishoudelijke apparaten, red.) en vooral Licht heeft doorgevoerd."

Whybrow heeft er samen met Kleisterlees voorganger Cor Boonstra en de bestuurders Dudley Eustace en Jan Hommen ook voor gezorgd dat Philips weer financieel gezond is. "Vanuit deze solide basis kunnen we nu met een nieuwe ploeg verder bouwen", aldus Kleisterlee.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (350x512, 14kb)
John Whybrow
Het zal aan Whybrow niet liggen. De Engelsman is deze maand samen met zijn opvolger in de raad van bestuur, de van het Franse Alcatel afkomstige Gottfried Dutiné, naar Noord-Amerika, Azië en Latijns-Amerika gevlogen om hem daar een groot aantal Philips-vestigingen te laten zien.

Whybrow heeft er bewust voor gekozen om binnenkort terug te keren naar Engeland, na jarenlang de wereld te zijn rondgereisd voor Philips. Hij gaat na zijn vertrek bij Philips echter niet stilzitten. "Dat zou mijn vrouw gek maken, en dan kan ik meteen een echtscheiding aanvragen", zegt hij met een lach.

De topman heeft de afgelopen maanden diverse aanbiedingen gehad om bestuursvoorzitter te worden bij verschillende ondernemingen. "Die heb ik afgeslagen. Ik wil namelijk niet meer zestig uur per week werken en een half miljoen kilometer per jaar vliegen. Binnen twee maanden word ik echter wel president-commissaris van een onderneming die in de FTSE 100 (index van de beurs van Londen, red.) is genoteerd."

Hoewel Whybrow deel uitmaakt van de raad van bestuur van Philips, is hij in de financiële wereld vooral bekend geworden als baas van de Lichtdivisie. Hij heeft dit onderdeel, dat qua omzet de grootste Philips-divisie is na Consumentenelektronica, van 1995 tot mei 2001 geleid. In die periode is de omzet van Licht gegroeid van €3,8 miljard naar ruim €5 miljard. Dat gebeurde bij een stabiele winstmarge van gemiddeld 12%.

De lichtindustrie wordt al decennia gedomineerd door drie grote spelers (Philips, Siemens-dochter Osram en General Electric). "De positie van General Electric zal op termijn echter verzwakken", denkt Whybrow. "Philips en Osram investeren fors in onderzoek en ontwikkeling om aan de top te blijven. General Electric doet dat veel minder, en houdt zich bijna uitsluitend bezig met het snijden in de kosten. "

Volgens de topman kan Philips door het voortdurend lanceren van nieuwe producten en technologieën, het tempo op de lichtmarkt blijven dicteren. Dit moet leiden tot een groter marktaandeel, dan de ruim 20% die het concern op dit moment in handen heeft. "We zullen het gat met de concurrentie vergroten." Whybrow denkt dat hij na zijn vertrek bij de elektronicagigant vooral zal terugverlangen naar de bijeenkomsten waar creatieve oplossingen moesten worden bedacht. "Vijf jaar geleden waren we met onze Lichtdivisie de nummer 3 in Noord-Amerika, een markt die sinds mensenheugenis werd gedomineerd door General Electric. We wilden er destijds de nummer 2 worden. Dat hadden we kunnen bereiken door onze lampen er bijna voor niks weg te geven. Maar dan hadden we nooit een cent winst gemaakt. Dus besloten we de markt te veranderen. Iedereen heeft een gloeiende hekel aan het vervangen van kapotte lampen. Daarom hebben we er lampen geïntroduceerd die nóg langer meegaan. Ook hebben we vernieuwende technologieën op de markt gebracht. Inmiddels zijn we de nummer 2 in Noord-Amerika, en loopt GE achter ons aan."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.