De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 27 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Laatste reddingspoging
voor ict-bedrijf Landis

   
 

AMSTERDAM - Landis doet deze week een laatste en uiterste poging de banken te bewegen tot een aanzienlijke noodfinanciering. Als dat lukt, kan een surseance op het nippertje worden afgewend. Een fors bedrag is nodig voor een nieuwe reorganisatie die aan 15% van het personeelsbestand, oftewel ruim 400 man, het werk zal kosten. Deze sanering komt bovenop een ongeveer even grote reorganisatie die Landis vorig najaar moest aankondigen.

Paul Kuiken, topman van deze ict-dienstverlener, putte gisteren enige moed uit de onderhandelingen, die met de banken worden gevoerd. Hij zegt: "We denken niet dat uitstel van betaling nodig zal zijn." Zijn hoop op een redding van zijn onderneming wordt met name ingegeven door de bereidheid onder de grootste handelscrediteuren een forse veer te laten.

Kuiken zegt bij zijn leveranciers begrip te hebben gekregen voor de moeilijke financiële situatie, waarin zijn groep na de telecomcrisis is komen te verkeren. Een aantal grote crediteuren zou willen meewerken aan een schikking. In ruil daarvoor wil Landis zoals Kuiken dat zegt "zijn uiterste best doen de klanten te blijven bedienen".

De reorganisatie zal alle delen van de onderneming treffen, ongeveer gelijkelijk verdeeld over Nederland en het buitenland. Het mes gaat ook in de distributieactiviteiten waarvan de verkoop aan de Zuid-Afrikaanse branchegenoot Datatec onlangs afketste. Met enkele buitenlandse gegadigden voor de distributiepoot wordt nog wel gesproken. Maar Kuiken realiseert zich dat de biedingen dalen, nu iedereen weet dat Landis nijpend geldgebrek heeft. "Het zou zonde zijn dit onderdeel onder tijdsdruk te verpatsen."

Kern van het probleem bij Landis is een inzakkende markt. De orderportefeuille loopt terug, terwijl de kosten navenant hoog blijven. George Banken, die in 1990 zijn Detron Group verkocht aan Landis, vindt dat de capaciteit veel te laat is aangepast aan de veranderende marktvraag. Gisteren zakte het aandeel Landis 15,6% tot €1,03. Vooral uit Londen kwam een golf van verkooporders. De vraag is of de banken de onderneming willen redden en welk onderpand kan worden gegeven. Als bovendien de handelscrediteuren geen spullen meer willen leveren, wordt de continuïteit bedreigd. Overigens blijft Kuiken staande houden dat de solvabiliteit nog steeds rond 20% is.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 27 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.