DEN HAAG - Ouders met probleemkinderen moeten verplicht een opvoedcursus gaan volgen. Weigeren zij hieraan mee te werken, dan wordt het gezin onder toezicht van een voogd gesteld. Met deze drastische maatregel wil staatssecretaris Kalsbeek (Justitie) de jeugdcriminaliteit keihard bestrijden. Het kabinet buigt zich morgen over een nog vertrouwelijk voorstel van de PvdA-bewindsvrouw.
Het aantal kinderen dat het verkeerde pad op gaat stijgt weliswaar niet, maar daar staat tegenover dat de crimineeltjes steeds jonger worden en tevens steeds ernstiger overtredingen begaan. Bovendien is er een toename van het aantal criminele meiden en van jeugdbendes, die zich bezighouden met straatroof en die geweld niet schuwen.
Om deze ontwikkeling een halt toe te roepen, wil Kalsbeek onder meer het aantal plaatsen in jeugdinstellingen flink uitbreiden. Het regime in deze internaten moet streng zijn, vindt zij.
Ook is de staatssecretaris van plan om het grote aantal spijbelaars veel harder aan te pakken. Schoolverzuim wordt als een van de oorzaken van crimineel gedrag van de jeugd gezien.
Het CDA is blij dat Kalsbeek gezinnen met probleemkinderen een opvoedcursus wil laten volgen. "Twee jaar geleden hebben wij dat ook al voorgesteld. Beter laat dan nooit'', aldus CDA-Kamerlid Rietkerk, die daarnaast vindt dat er ook speciale gezinscoaches moeten worden ingezet. "Een gezin met kleinere problemen zou dan ook al kunnen worden geholpen en dus niet pas als het al helemaal uit de hand is gelopen.''
Vorig jaar kondigde Kalsbeek al aan dat zij overwoog om de vrijwilligheid bij sommige maatregelen te laten varen. Daarnaast wil zij overal in het land de zogenoemde nachtdetentie invoeren, waarmee nu wordt proefgedraaid. Dat houdt in dat crimineeltjes overdag naar school gaan en 's nachts worden opgesloten. Met deze manier van straf uitzitten zijn onder meer in Amsterdam en Utrecht successen behaald, zo is recentelijk gebleken. Het resultaat van een proef met elektronisch huisarrest viel daarentegen tegen.
Overigens is er een tekort aan gezinsvoogden. Naar verluidt zou een voogd momenteel gemiddeld 23 families bijstaan, waardoor de ondertoezichtstelling te lang duurt.