De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Oranje hijst de zeilen
   
 

AMSTERDAM - Met maar liefst ruim duizend voorinschrijvingen is de Prinses Sophia Trophy op Mallorca definitief doorgebroken als dé grote internationale opening van het Europese zeilseizoen. Ook de complete Nederlandse olympische zeilploeg geeft op Mallorca de komende dagen acte de présence waarbij het vooral opvalt dat er veel nieuw talent in de oranjeploeg is opgenomen.

Ook veel zeilteams uit Australië en Amerika hebben de oversteek naar het Spaanse toeristeneiland gemaakt, waardoor er in veel olympische klassen vanaf vandaag grote deelnemersvelden aan de start verschijnen. Voor de oranjezeilers zijn volgens zeilcoach Jacco Koops de resultaten de komende dagen ondergeschikt aan de resultaten.

"Het gaat er bij dit evenement vooral om dat we in de praktijk kunnen toepassen waar we de afgelopen winter op getraind hebben. Ook willen we in de toekomst meer toewerken naar EK's en WK's om juist dáár te pieken. Maar dat betekent wel dat je tijdens internationale series zoals deze bepaalde zaken moet kunnen testen."

Deze nieuwe koers die door het watersportverbond is uitgestippeld, betekent volgens de zeilcoach niet dat er de komende wedstrijden in z'n geheel niet naar de resultaten gekeken wordt: "Iedereen komt natuurlijk wel aan de start om te presteren. Met dit soort internationale deelnemersvelden is het natuurlijk een uitstekende testcase om te kijken waar we staan."

Het merendeel van de Nederlandse zeilploeg bestaat uit nieuw talent of uit nieuwe teams. Met nog ruim twee jaar tot de Olympische Spelen zal er wel duidelijk progressie geboekt moeten worden. Doelstelling is volgens Koops om zoveel mogelijk Nederlandse teams tijdens de olympische regatta van Athene aan de start te krijgen. Ook dit is een koerswijziging want in het verleden probeerde men juist meer het accent te leggen op het verbeteren van het klimaat voor enkele gevestigde teams waarvan men hoopte dat deze het op de Spelen ver zouden schoppen.

Naast de nieuwe Nederlandse lichting zeilen er in Mallorca nog wel enkele 'oudgedienden' mee zoals bijvoorbeeld Europe-zeilster Carolijn Brouwer. Van haar mag echter op dit moment ook nog niet al te veel verwacht worden omdat ze zich het laatste half jaar vooral heeft beziggehouden met zeezeilen aan boord van het vrouwenjacht Amer Sport Too tijdens de Volvo Ocean Race. Hier zeilde ze twee etappes mee als stuurvrouw en ze is nog maar net terug uit Rio de Janeiro. "Zo'n klein boortje is wel weer even wennen hoor", aldus Brouwer, die echter haar zinnen heeft gezet op een medaille in Athene en daar alles voor opzij zet.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.