AMERSFOORT - Orthopedisch chirurg Luuk de Vries heeft tijdens de operatie van Erik Dekker geconstateerd dat er meerdere breuklijnen in diens linker dijbeen waren. De operatie, die zondagavond in ziekenhuis Eemland in Amersfoort plaatsvond, kende verder geen complicaties. Vrijdag hopen de artsen aan de onfortuinlijke topwielrenner aan te geven wanneer hij met de revalidatie kan beginnen.

|
De ongelukkige Erik Dekker heeft nog geen idee wanneer hij met de revalidatie kan beginnen.
|
Volgens ploegarts Geert Leinders van de Rabobank loopt het herstel van Dekker geen vertraging op omdat er meer breuklijnen in zijn dijbeen zijn. "De eerste tien dagen zal het pijnlijker zijn, maar op termijn maakt dat geen verschil", gaf de Belg aan. Belangrijker vindt Leinders dat de breuk weer volledig anatomisch aan elkaar groeit. "De breuken lopen niet in het gewricht dat het bovenbeen met de bekken verbindt. Zoals het dijbeen vroeger stond, zal het nu weer groeien. Dit betekent dat er geen blijvende schade aan zijn been is. Dat is belangrijk voor het vervolg van zijn carrière."
Over de duur van de revalidatie en een mogelijke datum voor een rentree in het peloton kunnen de artsen voorlopig geen uitspraak doen. Dekker had direct na zijn zware val in Milaan-Sanremo stilletjes de hoop dat hij de start van de Giro d'Italia in Groningen op 11 mei nog kon halen. Dit wordt vooralsnog niet uitgesloten. Waar Dekker in eerste instantie vreesde dat hij een maand plat zou moeten liggen, kon Leinders nu wel al aangeven dat 's werelds beste wielrenner van dit moment onmiddellijk met de revalidatie kan beginnen zodra hij de pijn kan verdragen. Dekker zal zeven tot elf dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Omdat hij slechts een nacht in het ziekenhuis in Nice verbleef, hoeft hij niet in quarantaine te blijven.
De dijbeenbreuk van Dekker is voor de Rabobank-formatie de komende weken in het klassieke voorjaar een enorme sportieve aderlating. Zeker in de Vlaamse klassiekers zal de kopman gemist worden. "Je mag echt zeggen dat de ploeg voor de Ronde van Vlaanderen onthoofd is", constateerde ploegleider Adri van Houwelingen. "Dekker zullen we enorm missen. Je mag niet verwachten dat iemand zijn vooraanstaande rol in de klassiekers kan overnemen. In de Ronde van Vlaanderen rekenen we nu vooral op Markus Zberg. We hopen dat Marc Wauters voor die periode ook nog conditioneel groeit."
Vanaf morgen, wanneer Dwars door Vlaanderen wordt gereden, kunnen de jongere renners binnen de oranjeformatie zich in de kijker rijden. "Heel het jaar vragen sommige renners om een kans, nu mogen ze zich aanbieden", vervolgt Van Houwelingen. "Van jongens als Marc Lotz en Karsten Kroon verwacht ik veel. Voor de Waalse klassiekers en de Amstel Gold Race hebben we met Michael Boogerd een absolute kopman. Michael moet daar zeker op de steun kunnen rekenen van Beat Zberg en misschien ook wel van Levi Leipheimer. Door de val van Dekker is onze prestatie in Milaan-Sanremo misschien overschaduwd. We eindigden als vierde in het ploegenklassement, terwijl de halve ploeg bij Dekker lag. Markus Zberg (3e), Marc Lotz (19e) en Beat Zberg (33e) reden zich daarentegen zeker in de kijker."