De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Afzegging Van Hooijdonk valt slecht
   
 

NOORDWIJK - Hij was absent en toch het onderwerp van gesprek. De kans dat Pierre van Hooijdonk binnen afzienbare tijd terugkeert in de selectie van het Nederlands elftal, is uiterst klein geworden. Dick Advocaat dacht de trefzekere spits van Feyenoord op te roepen als vervanger voor de geblesseerde Ruud van Nistelrooy. "Maar Pierre wilde niet", zei de bondscoach gisteren op een toon die irritatie verried. "Voor mij is dit onbegrijpelijk."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Het is lang geleden, maar Oranje keerde gisteren weer terug naar de kust.
Terwijl de zon in de zee zakte, waaide Oranje voor het eerst sinds lange tijd weer eens uit op het strand van Noordwijk. Onopgemerkt gaat de groep bepaald niet aan de wandelaars voorbij. Spelers en staf zijn in een nieuwe outfit gestoken. De vergelijking met wegwerkers is snel gemaakt. De kleur van het koningshuis is fluorescerender dan ooit en doet bijna pijn aan de ogen. Alsof de KNVB er alles aan wil doen om tegenwoordig nog een beetje op te vallen.

Advocaat en zijn assistent Willem van Hanegem completeerden na een kort uitstapje de twee cirkels waarin de bal nog eventjes van voet tot voet ging. Er waren slechts zestien spelers aanwezig. André Ooijer - hij speelde een jaar geleden zijn laatste interland tegen Turkije - was op dat moment nog onderweg. De verdediger van PSV vervangt teamgenoot Kevin Hofland, die eerder op de dag weer moest vertrekken vanwege een hielblessure, vreemd genoeg veroorzaakt door zijn nieuwe voetbalschoenen.

Hofland was niet de enige afvaller. Ook Wilfred Bouma (lies) en Edgar Davids (enkel) missen morgen de oefeninterland tegen Spanje. Bouma bleef sowieso in Eindhoven; Hofland en Davids werden eerst nog onderzocht in Huis ter Duin. "Ze wilden graag, maar kunnen echt niet spelen. Dan hoor je mij niet klagen", zei Advocaat.

Daarmee komt het aantal afwezigen op vijf. Advocaat koos voor drie vervangers. "Zeventien man is meer dan genoeg." In het spoor van Denny Landzaat en Ooijer keerde ook Patrick Paauwe terug naar de kust. Hoewel Ajax en Feyenoord momenteel furore maken in Nederland (en Europa), blijft PSV de 'Nederlandse' hofleverancier met drie internationals (Ronald Waterreus, Mark van Bommel en Ooijer).

Alleen Paauwe is afkomstig van Feyenoord, morgenavond de gastheer van Nederland en Spanje. Paul Bosvelt meldde zich vorige week al af in verband met het drukke programma van de Rotterdammers. Van Hooijdonk deed hetzelfde, maar wel in een telefoongesprek met de bondscoach. Bosvelt maakte zich niet populair bij Advocaat door technisch directeur Rob Baan als boodschapper te sturen.

"Pierre doet het momenteel fantastisch bij Feyenoord, dat ziet iedereen. Maar hij legt de prioriteit bij Feyenoord. Vanuit zijn visie een reëel verhaal, voor mij als bondscoach onbegrijpelijk. Omdat ik de belangen van het Nederlands elftal behartig."

Voor de eerste interland van het duo Advocaat/Van Hanegem tegen Engeland werden Bosvelt en Van Hooijdonk overigens niet opgeroepen. Volgens 'De Kleine Generaal' had de topscorer begrip getoond voor zijn keuzes, maar inwendig borrelt bij Van Hooijdonk natuurlijk de onvrede. Als het zo is dat bondscoaches de beste spelers van het moment uitnodigen, kan niemand om Van Hooijdonk heen. Hij is bezig aan de beste fase in zijn loopbaan en komt desondanks niet bij het kwartet (Kluivert, Van Nistelrooy, Hasselbaink, Makaay) dat Advocaat in zijn handen heeft, én houdt. "Pierre heeft verteld dat hij moeilijk kan leven met zijn rol in Oranje."

Advocaat zegt het eergevoel te missen bij de spelers van Feyenoord. "Ik respecteer de belangen van de club. Om die reden is er bewust geen interland in april gepland. Alle landen komen deze week in actie; bijna alle voetballers in de Oranje-selectie spelen drie wedstrijden per week en die zijn hier ook. Het gaat mij om de manier waarop dit gebeurt. Ik kan dat niet volgen. Ronald de Boer is sinds de wedstrijd tegen Engeland geblesseerd, maar stond wel te trappelen. Die beleving hoop ik weer terug te krijgen in het Nederlands elftal."

Veelzeggend was het antwoord van Advocaat op de vraag of Van Hooijdonk ook meteen bedankt heeft voor Oranje. "Nee, dat niet. Maar dit komt wel op hetzelfde neer."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.