ASSEN - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vreest voor duizenden banen in het noorden van het land en tientallen miljarden euro's aan aardgasbaten voor de Nederlandse Staat als het bedrijf geen aardgas mag winnen onder het Waddengebied.
Vandaag vindt daarover in de Tweede Kamer een stemming plaats. De Tweede Kamer lijkt in meerderheid tegen nieuwe gaswinningen in het Waddengebied. "Ik kan me niet voorstellen dat gaswinning mogelijk is zonder dat de bodem daalt", aldus een kamerlid van de PvdA.
Boren naar olie en gas in de Waddenzee is nu niet toegestaan. Maar het kabinet wil een oogje dichtknijpen. Als aangetoond wordt dat natuur en milieu geen schade ondervinden van boringen en gaswinningen, is het mogelijk in de Waddenzee olie en gas te winnen, zo stelt het kabinet. Niet met behulp van boortorens op zee, maar met installaties vanaf het vasteland.

|
KAREL STIGTER "wij willen de Waddenzee geen schade toebrengen"
|
Volgens Stigter zijn "onafhankelijke deskundigen" het er over eens dat het effect op de natuur verwaarloosbaar is. De bodem van de Waddenzee zou in twintig jaar zo'n 8 centimeter dalen. Grote groepen vogels kunnen dan niet meer aan voedsel komen, zeggen tegenstanders.
Maar volgens de NAM-baas zal het zo'n vaart niet lopen. "Via de Noordzee wordt een constante stroom slib aangevoerd die het eco-systeem weer in evenwicht brengt", aldus Stigter. Bovendien: "Wij willen de Waddenzee geen schade toebrengen. Daar hebben we ook een eigenbelang bij: de zee ligt in onze achtertuin. En in tegenstelling tot de politici uit Den Haag is dit ons eigen woongebied. Dat ga je toch niet verknallen."
Omdat het kabinet twijfelt, heeft het zes deskundigen om een second opinion gevraagd. Maar pas in de zomer worden de nieuwe analyses van de door het kabinet ingehuurde deskundigen verwacht. Vandaag vindt echter al die stemming plaats die alle mijnbouwactiviteiten in het volledige Waddengebied kan verbieden. Het leidt geen twijfel dat het spannend wordt. Stigter zegt er een redelijk vertrouwen in te hebben dat "er geen voorbarige besluiten worden genomen", maar de ingediende motie lijkt te kunnen rekenen op steun van een meerderheid in de Kamer.
Daarmee is er op korte termijn nog geen man overboord voor de NAM. Het kabinet kan de uitslag van de stemming naast zich neerleggen, maar uiteindelijk heeft de Kamer wél altijd het laatste woord. "We hopen dat het kabinet zijn rug recht houdt en niet buigt voor deze inderhaast ingediende motie", verzucht Stigter. "De zes aangekondigde deskundigen hebben hun mening ook pas in de zomer paraat."
Minister Pronk van Milieu lijkt met het kabinetsbesluit in een spagaat terechtgekomen. Aan de ene kant steunt hij het kabinetsbesluit en daarmee de zienswijze van de NAM. Aan de andere kant zou zijn hart uitgaan naar het fractiestandpunt.
"Als de motie wordt aangenomen, worden de mijnbouwactiviteiten in het Waddengebied de nek omgedraaid", waarschuwt directeur Karel Stigter van de NAM.
Eén van de bezwaren die Stigter inbrengt tegen de motie, is de term Waddengebied. Die omvat namelijk niet alleen de Waddenzee, maar ook de eilanden, een deel van de Noordzeekust en het vasteland van de aan de Waddenzee grenzende gemeenten. "In dat gebied ligt 40% van onze totale gasvoorraad, exclusief het Slochteren-veld", stelt de NAM-directeur. "Goed voor zo'n 250 miljard kubieke meter gas. Als die boel dicht moet, wordt de werkgelegenheid van meer dan duizend mensen bedreigd." De klappen zullen vooral vallen bij de door de NAM ingehuurde aannemers.
Daarnaast scheelt het de staatskas miljarden euro's aan inkomsten als het Waddengebied op slot moet. "Als dat gebeurt, worden we versneld afhankelijk van leveringen uit Rusland en Algerije. Het open en dicht draaien van de gaskraan geef je dan volledig uit handen.
De zekerheid voor gaslevering aan de consument kan hierdoor in gevaar komen."