De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street in mineur
   
 

NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurzen zijn de week gisteren slecht begonnen. Nadat de brede S&P 500-index voor de vierde keer op een weerstand was stukgelopen, besloten veel beleggers aan de zijlijn te gaan staan. Onzekerheid over de naderende kwartaalcijfergolf van bedrijven versterkte die gedachte, een meevallend macrocijfer over de huizenverkopen ten spijt. De Dow Jones-index eindigde zodoende 1,4% lager op 10281,67 punten. De technologiezware Nasdaq sloot de dag af met een verlies van 2,1% op 1812,49. De omzetten waren aan de magere kant.

Een nieuwe poging van de belangrijkste index, de S&P 500, om een weerstand te doorbreken liep dus spaak. Het maakte beleggers nerveus, met het naderende einde van het eerste kwartaal in zicht. De vraag is hoeveel winstwaarschuwingen er de komende weken nog volgen en wie die zullen moeten afgeven. Een deel van de markt besloot het antwoord niet af te wachten en verzilverde de koerswinst die recent kon worden behaald. Amerikaanse internetsites spraken gisteren in dit verband van 'March Madness'.

Opbeurend huizennieuws kon de meute niet tot bedaren brengen. Het aantal verkochte bestaande eengezinswoningen daalde in februari met 2,8% tot 5,88 miljoen (op jaarbasis). Analisten hadden gerekend op een daling tot 5,54 miljoen (op jaarbasis).

Hoewel de meevaller kon worden opgevat als een nieuw signaal dat de economie herstellende is, hebben beleggers dezer dagen meer oog voor 'korte termijn' nieuws: wat levert nu concreet iets op of kost geld. De uitspraak van een Amerikaanse jury tegen Philip Morris was hier een treffend voorbeeld. De tabaksfabrikant moet een schadeclaim van $150 miljoen betalen nu de jury bewezen acht dat sigaretten met weinig teer net zo schadelijk zijn als gewone sigaretten. De zaak leverde Philip Morris op de beurs een koersverlies op van 2,9% op $51,95, waarmee het de grootste verliezer onder de Dow-fondsen was. Coca Cola won 1% op $51,75 na een upgrading (van 'houden' naar 'kopen') van zakenbank CS First Boston. McDonald's moest opnieuw inleveren (-1,5% op $27,22) voor de winstwaarschuwing van vorige week.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.