De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Beurs houdt goed stand
   
 

AMSTERDAM - Lagere koersen op de Amerikaanse effectenbeurs in Wall Street zijn gisteren maar van weinig invloed geweest op noteringen op de Amsterdamse beurs. Vooral door de lagere noteringen van zwaargewichten als Koninklijke Olie en Unilever sloot de AEX-index 1,61 punt lager op 521,74. Wall Street stond op dat moment al weer op meer dan 50 punten verlies.

Unilever hield gisteren een telefonische analistenconferentie over het reilen en zeilen van het was- en voedingsmiddelenconcern in de afgelopen twee maanden. Dat leverde echter weinig nieuws op. Howard Green, senior vice-president van het concern, herhaalde nog eens dat in het eerste kwartaal van een tweecijferige groei van de winst per aandeel sprake zal zijn. Er wordt in dat kwartaal een last genomen van €250 miljoen, voor belasting. De stijging van de winst per aandeel komt vooral door besparingen na reorganisaties en door de aankoop van Bestfoods. Voor het gehele jaar rekent Green op kostenbesparingen van minimaal $400 miljoen, wat de totale besparingen op $1,6 miljard zouden brengen.

Ook voor het gehele jaar blijft het concern op een 'laag dubbelcijferige' groei van de winst per aandeel rekenen, exclusief bijzondere posten en afschrijving van goodwill. De koers van Unilever moest €0,55 terug naar €66.

De omzet van de 400 leidende merken zou in het lopende kwartaal met zo'n 3% kunnen stijgen, dat is minder dan de 5,3% die over geheel 2001 werd gerealiseerd. Door de verkleining van het assortiment zal de totale concernomzet dit kwartaal met 1 à 2% (€350 miljoen) dalen, bleek uit de woorden van Green. Op 26 april komt het concern met de definitieve kwartaalcijfers.

Bij grote omzetten moesten 'de Olies' €1,15 terug naar €60,55. Als oorzaak voor de koersdaling werden vooral winstnemingen genoemd.

In de telecomhoek kon Vodafone profiteren van het bericht dat er fusiegesprekken worden gevoerd tussen het Finse Sonera en het Zweedse Telia. Dat zou kunnen betekenen dat het nu toch ernst wordt met de consolidatie binnen de Europese markt van telecomaanbieders. Een consolidatie die tot belangrijke kostenbesparingen kan leiden en daarmee de telecomindustrie uit het slop kan trekken. In een aantal landen, met name in Duitsland en Nederland, bestaan sommige aanbieders van mobiele telecommunicatie eigenlijk alleen maar bij gratie van hun (grote) moederbedrijven. Ze zijn eigenlijk te klein om nog een vuist te kunnen maken in een sterk concurrerende markt. Volgens Ad Scheepbouwer, topman van KPN, zou in Duitsland eigenlijk nog maar plaats zijn voor drie aanbieders. Naast Deutsche Telekom en Vodafone zou dat in ieder geval KPN-dochter E-Plus zijn. De rest zou het erg moeilijk krijgen. Voor KPN betaalde men €0,10 meer op €5,85. KPNQwest sloot €0,06 hoger op €3,86. De onderneming heeft van Hit Rail, een gezamenlijk bedrijf van 14 Europese spoorwegen, opdracht gekregen voor de aanleg van de virtual private network tussen 16 landen. Het netwerk zal gebruikt worden om vracht- en passagiersvervoer via het spoor te ondersteunen. Zo is het mogelijk voor dit netwerk via internet kaartjes te kopen en te distribueren.

In de financiële hoek was ABN Amro de beleggers €0,02 beter op €21,90. De bank maakte gisteren bekend met binnenlandse aandelenhandel in de VS te stoppen. Dat betekent het ontslag van 550 personeelsleden. De actie kost het concern €205 miljoen aan reorganisatielasten. Een bedrag dat in twee jaar zou kunnen worden terugverdiend. Eigenlijk was de bekendmaking niet echt meer een verrassing voor de beleggers.

Over het stopzetten van de binnenlandse aandelenhandel deden al maandenlang geruchten de ronde. De bank weigerde echter steeds hierop in te gaan.

Neways Electronics steeg €0,90 tot €5. Het bedrijf heeft voor €6 miljoen aandelen ondershands geplaatst, wat een belangrijke versterking van het eigen vermogen betekent. In dezelfde sector moest Landis daarentegen nog eens €0,21 afstaan op €1,22.

Uitzendconcern Vedior leek gisteren aan een inhaalslag bezig te zijn. Het fonds was de laatste tijd relatief wat achtergebleven bij collega's als Randstad. De uitzendtak had de belangstelling van beleggers getrokken omdat uitzendbureaus doorgaans snel kunnen profiteren van een aantrekkende economie. Vedior steeg nu €0,28 tot €15,28.

Het niet doorgaan van het bod op Beter Bed door Nesbic zorgde ook gisteren voor de nodige koersdruk. Dit keer moest het fonds €0,55 terug naar €12,70.

Voor de stukken in de failliet verklaarde Textielgroep Twenthe werd een adviesprijs opgegeven van €2, dat was €13 onder de laatste notering van vorige week.

Adriaan Janszen



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.