De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  ABN berispt medewerkers
na dumpen WOL-aandelen

Van een onzer verslaggevers

   
 

AMSTERDAM - Ruim tien medewerkers van ABN Amro hebben twee jaar geleden, vlak na de dramatische beursgang van World Online (WOL), hun eigen aandelen in het internetbedrijf heimelijk van de hand gedaan vóórdat de koers kelderde. Zij handelden daarmee in strijd met wet- en regelgeving en zijn inmiddels berispt door de bank. Eén medewerker heeft ABN Amro verlaten.

Dit heeft een woordvoerder van de bank gisteren bevestigd. ABN Amro heeft de meest ernstige overtredingen anderhalf jaar geleden gemeld aan de Autoriteit Financiële Markten (AFM, destijds STE). De meerderheid van de in totaal elf medewerkers die in de fout gingen, kreeg een berisping. Zij verkochten hun aandelen enkele dagen eerder dan volgens de bankregels is toegestaan. Vijf anderen ontvingen daarbovenop een negatieve aantekening in hun personeelsdossier, omdat zij hun aandelen een aantal maanden te vroeg dumpten. Van deze groep besloot er één de bank te verlaten. In totaal schreven destijds ruim 5000 ABN-medewerkers (van de 30.000) in op aandelen World Online. De bank begeleidde in maart 2000 de beursgang van WOL dat onder leiding stond van oprichtster Nina Brink. In de eerste uren na de start van de notering steeg het aandeel van €43 naar €51, maar vervolgens belandde het dezelfde dag nog in een duikvlucht waarvan het nooit meer herstelde. Hierdoor raakten vele duizenden (vaak particuliere) beleggers gedupeerd. Uiteindelijk werd WOL voor een appel en een ei verkocht aan de Italiaanse branchegenoot Tiscali.

Een aantal van de in overtreding zijnde medewerkers van de bank wist ondanks de dramatische beursgang in de eerste uren van de notering winsten te boeken op hun WOL-investering. Zij zouden daarbij enkele tienduizenden euro's tot ruim anderhalve ton hebben verdiend. De bank heeft hen opgedragen de behaalde winst terug te betalen.

ABN Amro stelt dat de overtredingen van de medewerkers aan het licht kwamen na een intern onderzoek. Volgens een woordvoerder wordt na iedere emissie waarbij de bank betrokken is standaard onderzocht of de medewerkers zich hebben gehouden aan de zogeheten compliance regels. In deze regels is onder meer vastgelegd dat medewerkers die toegang hebben tot koersgevoelige informatie (insiders geheten) weliswaar mogen beleggen in aandelen die de bank naar de beurs brengt, maar deze pas na zes maanden van de hand mogen doen. Deze regels zijn ook vastgelegd in de zogeheten Nadere Regeling van toezichthouder AFM.

Een woordvoerder van de bank meldt desgevraagd dat regulier onderzoek wel vaker overtreding van de compliance regels door medewerkers aantoont. In deze omvang heeft hij het echter nog niet eerder meegemaakt. Onlangs werd ook duidelijk dat ABN Amro is beboet door de AFM wegens haar rol in de beursgang van WOL. Niet bekend is wat de aanleiding was voor het opleggen van de sanctie van €25.000.

Advocaat Oscar Hammerstein deed gisteren op het nippertje nog een verzoek bij de rechtbank in Amsterdam om meer informatie boven tafel te krijgen over de boete. "Ik heb de rechtbank zojuist verzocht de correspondentie te vorderen die heeft plaatsgevonden tussen de bank de Autoriteit FM inzake deze sanctie. Vervolgens willen we dat inbrengen in het proces dat we tegen de bank voeren namens 4000 gedupeerde WOL-beleggers. Dat de toezichthouder een sanctie heeft opgelegd geeft al aan dat er iets onrechtmatigs aan de hand is geweest. ABN zelf wil er niets over kwijt. Dat samen spreekt boekdelen", aldus Hammerstein.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.