
|
In de Ceteco- affaire stond het bankieren door de provincie Zuid-Holland centraal.
|
DEN HAAG - De ex-kasbeheerder van de provincie Zuid-Holland, Karel Baarspul, heeft zich met zijn roman 'Zilverpolder' over de Ceteco-affaire, die in 1999 commissaris der Koningin Leemhuis de kop kostte, de woede van het bedrijfsleven en de politiek op de hals gehaald.
De Indonesische bank Indover eist zelfs dat het boek uit de schappen wordt gehaald, anders volgen gerechtelijke stappen. De bank is al bezig met de voorbereiding van een kort geding.
Indover is woedend dat Karel Baarspul, de spin in het web van het 'bankieren' waarmee de provincie in 1999 miljoenen verloor, beweert dat de bank, in het boek Indon-bank genoemd, via de provincie Zuid-Holland geld witwaste voor personen in de entourage van voormalig president Soeharto.
De bank schrijft in een brief aan Baarspuls uitgeverij Ad. Donker dat de beweringen van de ex-kasbeheerder ongefundeerd zijn en de reputatie van Indover als solide bank aantasten. Ook de schrijver zelf heeft zo'n brief gekregen.
Uitgeverij Donker en Baarspul piekeren er niet over de roman uit de winkels te halen. Een woordvoerder van de uitgeverij begrijpt niet dat Indover zich aangesproken voelt. "Het is een roman en alles wat erin staat is fictie. Er moet niet meer worden uitgehaald dan wat er staat."
De voormalig geldbeheerder heeft zijn roman over het 'bankieren' van de provincie Zuid-Holland vorige week met veel bombarie gepresenteerd. Om het boek zo goed mogelijk te lanceren, heeft de gewezen ambtenaar zelfs de hulp ingeroepen van een freelance journalist. Tijdens de persconferentie vervulde deze de rol van aangever. Hij stelde Baarspul zodanige vragen, dat de ex-geldbeheerder flink van leer kon trekken tegen de in zijn ogen dubieuze praktijken van overheid, politiek en bedrijfsleven.
Ook minister Zalm (Financiën) is kwaad op Karel Baarspul. De ex-ambtenaar heeft de VVD-bewindsman er tijdens de presentatie van zijn roman namelijk van beschuldigd dat deze hem eind jaren negentig heeft aangezet tot sjoemelen met leningen van de provincie om de rijksbegroting een draaglijker aanzien te geven. Volgens Baarspul moest hij op last van Zalm leningen vlak voor de jaarwisseling tijdelijk even aflossen zodat het financieringstekort over het aflopende jaar minder leek.
Volgens de woordvoerder van Zalm is deze bewering net als Baarspuls boek "complete fictie". De zegsman onderstreept dat het financieringstekort eind jaren negentig al bijna was verdwenen en dat 'knippen in leningen' daarop bovendien geen enkele invloed zou hebben gehad. Hij wijst erop dat de leningen van de provincie Zuid-Holland vergeleken met de omvang van de rijksschatkist slechts een druppel op een gloeiende plaat waren. Baarspul, die vorig week voor de rechter moest verschijnen op verdenking van oplichting en vervalsing, vindt dat hij ten onrechte de schuld van de Ceteco-affaire in de schoenen heeft geschoven gekregen.