De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Commissaris AND trekt zijn
conclusie uit enquêterapport

Van een onzer verslaggevers

   
 

ROTTERDAM - Han de Kruif is gisteren opgestapt als commissaris van het aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde AND International Publishers.

De positie van De Kruif was bij de Rotterdamse uitgever van digitale routeplanners onhoudbaar geworden nadat eerder deze maand in een enquêterapport van de Ondernemingskamer vernietigende conclusies werden geveld over zijn handelen.

Het opstappen van De Kruif werd gistermiddag tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering van AND bekendgemaakt door interim-commissaris Paul van den Hoek. In een brief aan de aandeelhouders laat De Kruif weten te vertrekken naar aanleiding van de enquête, waarin hij wordt beschuldigd van belangenverstrengeling en het willens en wetens aan zijn laars lappen van de beursregels van Euronext Amsterdam.

De ex-commissaris stelt in zijn schrijven aan de beleggers echter dat er veel "feitelijke onjuistheden en verkeerde conclusies" in het enquêterapport staan. Volgens De Kruif heeft hij juist "altijd in het belang van AND" gehandeld. Hij streeft dan ook naar een zogenoemde 'contra-enquête'.

De Kruif kwam onder vuur wegens zijn rol bij een omstreden onderhandse emissie van aandelen AND aan grootaandeelhouder Roosland. Volgens enquêteur L. van den Blink heeft De Kruif destijds een 'dubbelrol' gespeeld door tegelijkertijd de functies te vervullen van enig commissaris van AND en directeur van Roosland. Door de emissie werd het aandeel van grootaandeelhouder Roosland, een investeringsmaatschappij van de Rotterdamse miljardair Cees de Bruin, eind vorig jaar plotseling vergroot van 22% naar een meerderheidsbelang van circa 55%.

Deze transactie werd enkele weken erna op last van de Ondernemingskamer bevroren. Vorige week hebben AND en Roosland de emissie definitief teruggedraaid.

Voorzitter Huub Willems van de ondernemingskamer heeft eind vorig jaar Paul van den Hoek, bekend van het advocatenkantoor Stibbe, aangesteld om als interim- commissaris schoon schip te maken bij AND. Van den Hoek maakte gistermiddag een gedreven indruk tijdens de aandeelhoudersvergadering.

Op fel aandringen van de 'veteraan' van Stibbe stemden de AND-aandeelhouders gisteren in met een zogenoemde 'omgekeerde aandelensplitsing'. Deze beslissing moet zorgen voor een meer ordentelijke handel in het aandeel AND op de Amsterdamse beurs. Door de extreem lage beurskoers is het aandeel de afgelopen maanden namelijk een speelbal van speculanten geworden.

Door de aandelensplitsing wordt het aantal uitstaande stukken AND teruggebracht van ongeveer 500 miljoen naar circa 1 miljoen. Van den Hoek kon gisteren nog niet zeggen wanneer de beleggers 500 bestaande aandelen AND kunnen omruilen voor een nieuw aandeel. "Zo snel mogelijk. In ieder geval vóór 1 mei", verklaarde hij.

Uit de woorden van Van den Hoek bleek gisteren ook dat grootaandeelhouder Roosland over een deel van de boekhouding van AND beschikt. Het Rotterdamse bedrijf heeft deze stukken, die onder andere betrekking hebben op de resultaten in 2001, inmiddels teruggeëist. "Het mag duidelijk zijn dat de administratie van de vennootschap thuishoort bij de vennootschap", zei de interim-commissaris.

Na de vergadering stelde woordvoerder Frans Faas namens een groep aandeelhouders, die een belang van circa 25% heeft in AND, een 'forse claim' in te gaan dienen bij Roosland en De Kruif voor de schade die zij de afgelopen maanden hebben veroorzaakt. Faas liet doorschemeren dat het waarschijnlijk om een bedrag gaat dat groter is dan een miljoen euro.

Ook AND-bestuursvoorzitter Kenny van Ierlant overweegt advocaatkosten en geleden schade op Roosland te verhalen. "Wij kunnen dit niet over onze kant laten gaan. Als het in het belang van AND is, zullen wij met een substantiële claim komen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.