De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Aandeelhouder RNA stemt
morrend in met liquidatie

Van een onzer verslaggevers

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
VEB-voorzitter Peter Paul de Vries leverde gisteren een fel achterhoedegevecht tegen de naar zijn mening te lage verkoopprijs. (Foto: Roel Dijkstra)
ROTTERDAM - De aandeelhouders van vastgoedfonds Rodamco North America (RNA) hebben gisteren met overgrote meerderheid (88%) de verkoop van de bezittingen goedgekeurd.

Van harte ging het niet. Voordat de directie opgelucht achterover kon leunen - directievoorzitter Gerry Egan stak zelfs even de duim op - kreeg ze van aandeelhouders een kille douche over zich heen. "Non-valeurs die op staande voet ontslagen zouden moeten worden."

De directie van RNA ging gisteren het debat aan onder een slecht gesternte. In een zaak die de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had aangespannen, kreeg het management afgelopen vrijdag het etiket wanbeleid opgeplakt door de Ondernemingskamer. Dit onder meer voor de recente verandering in de eigen beloningsregeling bij een 'change of control' zoals waarvan nu sprake is bij de verkoop van alle bezittingen aan het Australische Westfield en twee Amerikaanse vastgoedbedrijven. President-commissaris Piet Roef probeerde die angel direct bij aanvang uit de stemming te halen. Zo hebben de commissarissen besloten om op een ouder contract terug te vallen, waarin voor het management geen extra bonus bij change of control is geregeld. Aangezien die bonus, het gaat om €5,6 miljoen, door de kopers wordt betaald, wilden aandeelhouders weten of het schrappen ervan tot een voor hen hogere verkoopprijs - ze krijgen netto €54,11 per aandeel - zou leiden. Roef bleef daarop het antwoord schuldig. "Dat is aan de kopers."

VEB-directeur Peter Paul de Vries trok daartegen flink van leer. Hoe kun je over de verkoop stemmen, zonder over die informatie te beschikken? Zijn voorstel om de beslissing uit te stellen, werd door Roef echter van tafel geveegd. De sfeer werd ronduit grimmig toen De Vries vroeg om een winstprognose voor de jaren tot 2006. Hij had gezien dat RNA die wel aan zakenbank JP Morgan had gegeven als onderbouwing voor de transactieprijs. Waarom niet ook aan de aandeelhouders? "Als u weigert, voel ik me verplicht die informatie met de rest van de zaal te delen." Enkele juridische dreigementen ("u begaat een overtreding") en een heuse schorsing van de vergadering later, gaf RNA vervolgens een vage prognose voor 2002 af.

Aandeelhouder Cor Zadelhoff (oprichter van de grote gelijknamige vastgoedmakelaar) schoot met nog groter kaliber. Ook zonder extra bonussen gaat de vierkoppige directie met bijna €20 miljoen naar huis. "Ontsla ze gewoon op staande voet. Dat bespaart ons een hoop centjes die je aan de aandeelhouders kunt uitkeren."

Zadelhoff stemde echter net als beide grootaandeelhouders Westfield (24%) en ABP (ruim 6%) wel in met de verkoop, waardoor de benodigde tweederde meerderheid ruimschoots werd gehaald. "Niet bevredigend, maar wel het beste alternatief. Je kunt het de aandeelhouders niet aan doen om onder deze directie verder te gaan", aldus Zadelhoff.

Steen des aanstoots is vooral de koop van de shoppingmalls van Urban twee jaar geleden die buiten de aandeelhouders om is gegaan. Zadelhoff: "Voor Urban is veel te veel betaald."

Gisteren werd duidelijk dat de RNA-commissarissen hun directie niet afvallen, 'enige onderlinge miscommunicatie' ten spijt. Ze zullen aan de uitspraak van de Ondernemingskamer (wanbeleid) geen personele gevolgen verbinden. Hoef stelde daartoe geen reden te zien. "Dat zou slecht zijn voor de continuïteit." Een opmerkelijke uitspraak aan de vooravond van de liquidatie van een onderneming.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.