De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Oxford in opspraak

Van onze correspondent

   
 

OXFORD - Twee medewerkers van de universiteit van Oxford hebben ontslag genomen nadat bekend werd dat zij geld hadden aangenomen voor het accepteren van een student. Een rijke 'bankier', in werkelijkheid een verslaggever van The Sunday Times, bood het in 1624 gestichte Pembroke College een donatie van 300.000 pond (487.000 euro) als zijn matig getalenteerde zoon zou worden aangenomen.

De universitaire wereld en de politiek reageerden geschokt. Minister Estelle Morris van Onderwijs: "Dit is onacceptabel. Het is een slag in het gezicht. Toegang tot de universiteit hangt af van iemands academische mogelijkheden en niet van geld of afkomst."

In ruil voor de som geld zou er komend academisch jaar een extra plaats worden gecreëerd - elf in plaats van tien - aan Pembroke College, dat een juridische opleiding verzorgt. De vice-rector van Oxford, dr. Colin Lucas, haastte zich te verklaren dat het gedrag van John Platt, betrokken bij de werving van studenten, en fondsenwerver Mary-Jane Hilton in strijd is met het beginsel dat in Oxford-studenten op hun verdiensten worden beoordeeld en niet op hun sociaal-economische achtergrond.

Lucas verklaarde dat Platt en Hilton niet de bevoegdheid hadden om zelfstandig te beslissen over de toelating van studenten. Volgens The Sunday Times zou Platt hebben

toegezegd om de kandidatuur van de 'bankierszoon' te begeleiden en waarschijnlijk voldoende hoogleraren bereid te vinden om zijn aanbeveling te steunen. "Er zijn er genoeg die het grotere geheel overzien", aldus Platt in het artikel.

De inmiddels opgestapte Platt zou in een op band opgenomen gesprek ook hebben gezegd dat afspraken over toelating in ruil voor financiële steun aan Pembroke College in het verleden vaker zijn gemaakt. Pembroke College is één van de 39 colleges van de universiteit van Oxford. Het behoort tot de armlastigste in de universiteitsstad. De 'bankier' had bij drie andere colleges in Oxford nul op het rekest gekregen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.