De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Wereldwijd tekort aan drinkwater
   
 

door Rob Sloot DHAKA - Honufa is 20 jaar oud en heeft een paar weken geleden haar enige kind, een zoontje van twee, verloren. Zoals velen van de rond 15.000 mensen in Outfall, een smerige, met vliegen, plastic zakken, menselijke uitwerpselen en andere vuilnis bezaaide sloppenwijk in Dhaka (Bangladesh), werd het kind geveld door diarree.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (450x498, 63kb)

Elke dag, zo maakten de Britse hulporganisaties 'Wateraid' en 'Tearfund' vorige week bekend, sterven op deze wereld zo'n 6000 kinderen als gevolg van het drinken van besmet water, ofwel door barre sanitaire omstandigheden die met weinig moeite en geld zouden kunnen worden verbeterd.

Dat wil zeggen: in de komende tien jaar zullen 20 miljoen kinderen het leven laten aan eenvoudig te voorkomen ziekten wanneer regeringen niet eindelijk tot actie overgaan.

Tweeënhalf miljard mensen, bijna de helft van de wereldbevolking, beschikken niet over het minimale sanitair. In Azië lijdt meer dan de helft van de mensen onder dat lot. De helft van het aantal ziekenhuisbedden op de wereld wordt bezet door mensen die ziek zijn door het drinken van besmet water. En in China, India en Indonesië (samen 2,5 miljard inwoners) overlijden meer mensen aan diarree-achtige kwalen dan aan aids.

Ziek

Volgens de hulporganisaties is er sprake van een wereldwatercrisis. Een miljard mensen heeft eigenlijk geen andere keuze dan het drinken van water dat hen ziek maakt en kan doden.

Een van de oorzaken daarvan is de toenemende trek naar de grote steden waar mensen op zoek gaan naar werk. In ontwikkelingslanden leven de mensen daar veelal in groeiende sloppenwijken waar de watervoorziening gebrekkig is of geheel ontbreekt. Bij de nu voorspelde groei van de wereldbevolking, aldus de Verenigde Naties, zullen twee van elke drie mensen in 2025 geconfronteerd worden met watertekorten.

Behalve de urbanisatie zijn economische ontwikkeling en stijgende levensstandaarden belangrijke veroorzakers van watertekort. Zo nam het waterverbruik tussen 1900 en 1995 toe tot het zesvoudige. De landbouw is verantwoordelijk voor 70 procent van het wereldwijde waterverbruik. Verbeterende levensgewoonten en de daarbij behorende groeiende vraag naar bijvoorbeeld rund- en varkensvlees, gevogelte, eieren en zuivelproducten leiden weer tot een grotere vraag naar voedingsgranen en indirect dus tot een vergroot waterverbruik. Daarnaast is de industriële sector een grootverbruiker. Zo is er bijvoorbeeld meer dan 150.000 liter water nodig voor de productie van elke nieuwe auto, berekende 'Wateraid'.

Joanne Green van 'Tearfund' zegt: "De regeringen hebben de sanitaire voorzieningen voor de armsten op de wereld gewoonweg genegeerd bij het maken van doelstellingen om de armoede terug te dringen. Maar als ze er zo'n 18 miljard euro (het bedrag dat Europeanen en Amerikanen jaarlijks uitgeven aan honden- en kattenvoer) aan zouden besteden kon het aantal ziektegevallen door besmet water worden gehalveerd."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.