De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Zwarte Amerikanen domineren Oscars

Beautiful Mind
grote winnaar


Van onze filmredactie

   
 

LOS ANGELES - Met Hollywoodgoud voor Denzel Washington en Halle Berry en een ere-Oscar voor veteraan Sidney Poitier domineerden Afro-Amerikaanse acteurs gisteren de jaarlijkse uitreiking van de Academy Awards. A Beautiful Mind legde beslag op de Oscar voor beste regie en beste film.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 13kb)
Denzel Washington en Halle Berry. (Foto: REUTERS)
Denzel Washington werd uitgeroepen tot beste acteur voor zijn rol als corrupte politieman in Training Day. Halle Berry kreeg een Oscar als beste actrice voor haar aangrijpende optreden in Monster's Ball, waarin zij als vrouw van een ter dood gebrachte misdadiger een verhouding met diens beul krijgt. De hoogste filmeer ging daarmee voorbij aan Nicole Kidman, genomineerd voor haar rol in Moulin Rouge.

Grote winnaar tijdens de Oscar-ceremonie in het gloednieuwe Kodak Theatre was A Beautiful Mind. De film van regisseur Ron Howard over een schizofreen wiskundig genie behaalde niet alleen de twee hoofdprijzen (beste film en beste regie), maar sleepte ook nog twee andere Oscars in de wacht. Jennifer Connelly kreeg het begeerde beeldje voor de beste vrouwelijke bijrol, terwijl ook scenarist Akiva Goldsman werd gelauwerd.

No Man's Land

De Oscar voor beste mannelijke bijrol ging naar de Brit Jim Broadbent voor zijn rol als echtgenoot van de schrijfster Iris Murdoch in Iris. No Man's Land van de Bosnische regisseur Danis Tanovic werd gekozen tot beste buitenlandse film, een klein feestje voor de Nederlandse acteur Serge-Henri Valcke, die in deze oorlogskomedie is te zien.

De recent ingestelde Oscar voor beste animatiefilm werd toegekend aan Shrek van DreamWorks, dat daarmee Monsters, Inc. van naaste concurrent Disney (grondleggers van de avondvullende tekenfilm) aftroefde. Als troostprijs was er een Academy Award voor Randy Newman, die de titelsong voor Monsters, Inc. schreef.

Opvallend was de magere oogst voor Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring. Hoewel deze Tolkien-verfilming vier Oscars kreeg (beste make-up, beste cinematografie, beste muziek en beste visuele effecten), werd de film in de belangrijkste categorieën over het hoofd gezien.

Voor Robert Altman, maker van het moordmysterie Gosford Park, was het eveneens slikken. Ook zijn vijfde nominatie als regisseur werd door de Academy of Motion Pictures niet met goud beloond.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.