De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Boete van €1200 geëist wegens belediging
Imam blijft bij
uitlating homo's

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)
El Moumni ...omzeilen... (Foto: ANP)
door Jolande Westdorp ROTTERDAM - De Rotterdamse imam Khalid el Moumni (60) blijft bij zijn omstreden uitspraken over homoseksuelen, al zijn die in zijn ogen 'volledig verkeerd vertaald'. Dat bleek gisteren voor de rechtbank in Rotterdam, waar justitie een boete van 1200 euro tegen de imam van de Marokkaanse Nasr-moskee eiste. De zaak trok niet alleen belangstelling onder El Moumni's aanhangers. Ook tal van woedende en verontwaardigde homoseksuelen, onder wie hoofd scheidsrechterzaken John Blankensteijn van de KNVB, waren naar de Maasstad afgereisd.

Justitie liet er in de afgeladen rechtszaal geen gras over groeien. Volgens officier mevrouw mr. P. Spoon heeft de imam zich vorig jaar bewijsbaar beledigend uitgelaten over homoseksuelen en heeft El Moumni daarmee openlijk tot haat en discriminatie aangezet.

Blijkens een door justitie ingeschakelde tolk heeft de imam vorig jaar tijdens een televisie-interview letterlijk gezegd: "Het verschijnsel homoseksualiteit is schadelijk voor de samenleving in het algemeen. Het is een gevaar, zoals ik zie, voor het Nederlandse volk in het bijzonder. Want wanneer dit verschijnsel zich verspreidt onder Nederlandse jongeren bijvoorbeeld, jonge mannen en jonge vrouwen, eh... dit betekent dat eh... dit betekent het einde."

Half Nederland viel echter vooral over de woorden: "Homoseksualiteit beperkt zich niet alleen tot de zieken, mogelijk verspreidt deze ziekte zich." De imam leek niet erg onder de indruk van de beschuldigingen.

De geestelijke toonde zich bovendien een kei in het omzeilen van concrete antwoorden. Zodra de zaken voor hem te confronterend werden en hij in zijn eigen woorden verstrikt dreigde te raken, putte de gebedsvoorganger zich uit in nietszeggende algemeenheden of had de tolk het plotseling allemaal verkeerd vertaald.

Op de vraag of hij bij zijn uitlatingen bleef: "De koran gebiedt mij dingen te zeggen. Ik geef opvoedende adviezen zodat mensen niet afdwalen. Ik doe dat ook naar mijn zoon, zodat hij niet afdwaalt naar gokken, drugsverslaving of andere criminele zaken."

Op de conclusie dat El Moumni homoseksualiteit kennelijk ook onder die categorie schaart, ging hij niet in. Dat zijn eigen zoon ooit zou thuiskomen met de boodschap homoseksueel te zijn, was volgens de imam geheel ondenkbaar. "Een goede islamitische jongen zou dit nooit zeggen."

Ook heeft El Moumni naar eigen zeggen in de moskee nooit het toenemende geweld tegen homoseksuelen door moslimjongeren afgekeurd. "Ik weet daar helemaal niets van." Kort tevoren had de Marokkaan echter nog beweerd van problemen in Nederland op de hoogte te zijn. "Ik laat artikelen in kranten en op het internet altijd vertalen."

Slechts op één punt beloofde hij zijn leven te beteren. "Ik zal proberen Nederlandse lessen te gaan volgen", zei El Moumni tegen zijn rechters.

Uitspraak: 8 april



 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.